„Aktywność kluczem do niezależności” to projekt bezpłatnej rehabilitacji dofinansowany ze środków PFRON. W ramach projektu przewidziano 50 godzin wsparcia zajęć rehabilitacyjnych na każdego uczestnika. Połowa zajęć czyli 25 godzin, to indywidualna terapia z fizjoterapeutą na sali. Natomiast kolejne 25 godzin wsparcia to aktywności, w ramach których pracujemy nad usamodzielnianiem uczestników projektu oraz pokazujemy alternatywę dla tradycyjnej rehabilitacji poprzez zajęcia sportowe. Dodatkowo w ramach projektu można skorzystać z zajęć z psychologiem i neurologopedą.

Zajęcia na sali 1

Oferta aktywności

Aktywności to zajęcia, w czasie których w proces terapii włączane są różnego rodzaju sporty. Prowadzone są przez instruktorów oraz fizjoterapeutów. Wszystkie aktywności są dostosowane do potrzeb i możliwości uczestników. Paleta aktywności obejmuje Cross trening, Nordic Walking, Trening w przestrzeni miejskiej, NeuroAiki – trening z wykorzystaniem sztuk walki, Samoobronę, Zumbę, Rehabilitację w wirtualnej rzeczywistości i Zajęcia relaksacyjne. Każda z aktywności jest dostosowana do odbiorców projektu w zakresie intensywności i sprzętu wykorzystywanego podczas zajęć, a trenerami prowadzącymi zajęcia są fizjoterapeuci lub instruktorzy posiadający wieloletnie doświadczenie w pracy z osobami z niepełnosprawnością. Tego typu terapia, charakteryzująca się połączeniem rehabilitacji z aktywnością, jest bardziej angażująca i przynosi lepsze efekty. Uczestnik może cieszyć się z nauki sportu, a prowadzący zajęcia fizjoterapeuta subtelnie wprowadza elementy terapii.

Proces kwalifikacji

Jak rozpocząć rehabilitację

Projekt Aktywność kluczem do niezależności realizowany będzie w latach 2019-2022. Jednak chętnych jest wielu. Już teraz prowadzona jest rekrutacja osób na kolejny rok. Nie czekaj, zgłoś się i skorzystaj z bezpłatnej rehabilitacji.

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a