Wyślij SMS charytatywny!

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

SEZON 2020 LIGI AVALON EXTREME RACING ZAKOŃCZONY!

Zakończył się sezon Ligi Avalon Extreme Racing - pierwszej w Polsce ligi fanów motosportu zrzeszająca wyłącznie kierowców z niepełnosprawnościami.. Od czerwca do listopada 2020 roku 10 zawodników wzięło udział w 9 startach w całej Polsce, w rundach Race Day oraz King of Poland Drag Race. Wyścigi odbyły się m.in.. na torach Motopark Ułęż, Tor Jastrząb, Tor Poznań, Tor Modlin, Tor Piotrków Trybunalski oraz Tor Katowice.

W klasyfikacji generalnej Ligi Avalon Extreme Racing osiągnięciami wyróżniło się czterech kierowców z niepełnosprawnościami: pierwsze miejsce zajął Kamil Kosela, drugie - Piotr Janik, trzecie - Piotr Miazio, a czwarte, z różnicą tylko 25 sekund do pozycji medalowej - Grzegorz Ślęczka.Klasyfikacja generalna uwzględniała 3 najlepsze wyniki z Race Day i 1 najlepszy z King of Poland.

Rywalizujemy na torach wyścigowych, na których ścigają się pełnosprawni zawodnicy, bo niepełnosprawność nie oznacza, że nie możemy być równie szybcy na torze. Pasja do motosportu powinna cieszyć każdego i pomagać w osiąganiu sukcesu. Tu nie ma znaczenia poziom sprawności, ważna jest determinacja.” – mówi Kamil Koselazwycięzca tegorocznej klasyfikacji.

Na zdjęciu srebrny samochód na torze wyścigowym.

Liga Avalon Extreme Racing jestpierwszą w Polsce ligą fanów motosportu zrzeszająca wyłącznie kierowców z niepełnosprawnościami, którzy biorą aktywny udział w zawodach i wydarzeniach motorsportowych na poziomie amatorskim lub profesjonalnym i chcą rozwijać swoją pasję.Jej organizatorem jest Fundacja Avalon - jedna z największych organizacji pozarządowych wspierających osoby z niepełnosprawnościami. Przystąpienie do Ligi jest bezpłatne i wymaga jedynie zgłoszenia przez formularz rejestracyjny dostępny na stronie www.avalonextreme.pl. Pomysłodawcą projektu jest Sebastian Luty – sportowiec, rajdowiec, ambasador Avalon Extreme i jednocześnie prezes zarządu Fundacji Avalon.

Na zdjęciu zielono-biały samochód wyścigowy na torze. Na samochodzie widoczny napis Avalon EXTREME.

Partnerami Ligi Avalon Extreme Racing w sezonie 2020 byli organizatorzy Race Day Cup  oraz  King of Poland Drag Race Cup.  Wsparcia sponsorskiego udzieliły firmy Moto-LeaderIAA PolandMTuning.plAquick