Pełno(s)prawnie seksualni

Dołącz do akcji organizowanej przez projekt Sekson i markę Your KAYA Czytaj więcej...

Wyślij SMS charytatywny!

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Seksualność osób z niepełnosprawnością to tabu?

Fundacja Avalon, jedna z największych organizacji pozarządowych wspierających osoby z niepełnosprawnościami, zaprezentowała obszerny raport z badania p.t. “Seksualność i rodzicielstwo osób z niepełnosprawnością ruchową”. Badanie przeprowadzone zostało w ramach projektu Sekson, przez SW RESEARCH. Opublikowany raport jest odpowiedzią na panujące w powszechnej opinii przekonanie o tym, że seksualność i rodzicielstwo nie dotyczy osób z niepełnosprawnością, a zaprezentowane wyniki badań obalają mity odnoszące się do życia intymnego ponad 3 mln Polaków z niepełnosprawnością. W sondażu wzięło udział 800 osób. Treść raportu dostępna jest pod linkiem www.sekson.pl/badania

Fundacja Avalon, jedna z największych organizacji pozarządowych wspierających osoby z niepełnosprawnościami, zaprezentowała obszerny raport z badania p.t. “Seksualność i rodzicielstwo osób z niepełnosprawnością ruchową”. Badanie przeprowadzone zostało w ramach projektu Sekson przez SW RESEARCH. Opublikowany raport jest odpowiedzią na panujące w powszechnej opinii przekonanie o tym, że seksualność i rodzicielstwo nie dotyczy osób z niepełnosprawnością, a zaprezentowane wyniki badań obalają mity odnoszące się do życia intymnego ponad 3 mln Polaków z niepełnosprawnością. W sondażu wzięło udział 800 osób. Treść raportu dostępna jest pod linkiem www.sekson.pl/badania

Seksualność nie dotyczy osób z niepełnosprawnością ruchową?

Przeprowadzone badania pokazały skalę problemu dotyczącą postrzegania seksualności OzNCo trzeci respondent doświadczył negatywnych komentarzy odnoszących się do seksualności (36%). Częściej z takimi stwierdzeniami spotykały się osoby z niepełnosprawnością wrodzoną oraz kobiety. Najczęściej negatywne komentarze formułowali członkowie rodzin (44%) i znajomi (37%).

Badania pokazały nam, że społeczna akceptacja niepełnosprawności, do której swoimi działaniami jako Fundacja dążymy jest niezwykle istotna. Ogromną rolę w akceptacji siebie i swojej seksualności odgrywa najbliższe otoczenie, szczególnie rodzina i przyjaciele. Niepełnosprawność nie powinna determinować sposobu postrzegania jednostki w żadnej sferze.” – komentuje Łukasz Wielgosz, członek zarządu Fundacji Avalon

Płeć i rodzaj niepełnosprawności robią różnicę

Opublikowane przez Fundację Avalon badania pokazują, że osoby z niepełnosprawnością ruchową odczuwają bariery psychiczne i fizyczne w realizowaniu potrzeb seksualnych, m.in.: lęk przed bliskością, lęk przed brakiem satysfakcji po stronie partnera lub partnerki czy brak poczucia niezależności. Jednak postrzeganie seksualności w grupie OzN jest zróżnicowane, chociażby ze względu na Ograniczenia w realizowaniu potrzeb seksualnych częściej odczuwali mężczyźni z niepełnosprawnością (33% mężczyzn wobec 19% kobiet).

Na postrzeganie swojej seksualności ma również wpływ rodzaj niepełnosprawności. Osobom z niepełnosprawnością wrodzoną, które od urodzenia są pod opieką rodziny lub opiekunów, trudniej zawalczyć o niezależność, co wiąże się z większym wykluczeniem w obszarze realizowania potrzeb seksualnych, czy nawiązywania relacji. Inaczej jest w przypadku osób z niepełnosprawnością nabytą.

W Polsce duży problem stanowi mentalność i brak zgody na otwartą rozmowę o seksualności. Tym bardziej w odniesieniu do osób z niepełnosprawnością ruchową. Brakuje rzetelnej wiedzy, pozbawionej ideologii i oceny. Powoduje to wykluczenie największej mniejszości w Polsce, ze sfery, do której prawo ma każdy człowiek. Przeprowadzone przez nas badania pokazały, jak poważny jest to problem.” – podkreśla Krzysztof Dobies, dyrektor Generalny Fundacji Avalon

A jednak chcą być rodzicami

Znaczna część respondentów z niepełnosprawnością chciałaby mieć dzieci (68% badanych). Jednak jedna trzecia doświadczyła sytuacji, w której powiedziano, że temat rodzicielstwa ich nie dotyczy (23% kobiet, 12% mężczyzn)Kobiety z niepełnosprawnościami doświadczały dyskryminacji ze strony personelu medycznego w tym zakresie. Sugerowano im niezdolność do posiadania dzieci.

W służbie zdrowia brakuje holistycznego podejścia do niepełnosprawności i traktowania osoby z niepełnosprawnością jako samodzielnej i niezależnej w zakresie dbania o swoje zdrowie. Problemem jest dostępność usług medycznych, szczególnie ginekologicznych i położniczych dla kobiet z niepełnosprawnością, a także podejście personelu do pacjenta. Zdarza się, że podczas wizyty zwracano się wyłącznie do osoby, która towarzyszyła pacjentowi z niepełnosprawnością. Takich historii w Fundacji słyszymy wiele.” – podkreśla Łukasz Wielgosz

Badania obrazują sytuację osób z niepełnosprawnością ruchową w kontekście życia intymnego. Pytania zadawane w trakcie wywiadów dotyczyły niepełnosprawności, seksualności, związków i rodzicielstwa, wiedzy na temat seksualności, dostępu do usług medycznych i ich dostosowania do potrzeb OzNWśród respondentów były: OzN, rodzice, partnerzy i partnerki, oraz specjaliści z dziedziny ginekologii i fizjoterapii. W ramach badań przeprowadzono wywiady grupowe, pogłębione wywiady indywidualne z OzN i specjalistamiCelem badania była diagnoza sytuacji osób z niepełnosprawnością ruchową w obszarze seksualności i rodzicielstwa.