Pełno(s)prawnie seksualni

Dołącz do akcji organizowanej przez projekt Sekson i markę Your KAYA Czytaj więcej...

Wyślij SMS charytatywny!

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Rusza Kompleksowe Centrum Poradnicze Fundacji Avalon

Od kwietnia 2021 roku w naszej Fundacji rusza ogólnopolskie Kompleksowe Centrum Poradnicze dla osób z niepełnosprawnościami, ich rodzin, bliskich czy opiekunów. Dzięki inicjatywie podopieczni Fundacji Avalon, a także osoby spoza naszej organizacji będą mogły uzyskać informacje niezbędne do codziennego rozwiązywania problemów związanych z niepełnosprawnością. Oferujemy dostępne nieodpłatne konsultacje z psychologiem, seksuologiem, adwokatem oraz specjalistą ds. niepełnosprawności. Zainteresowani będą mogli uzyskać potrzebne informacje na temat chociażby przysługujących im uprawnień, dostępu do usług, codziennego radzenia sobie z wyzwaniami, czy sprzętu rehabilitacyjnego oraz pomocy technicznej.

Specjaliści świadczący porady w ramach projektu:

• Agnieszka Harasim jest specjalistką do spraw doradztwa osób z niepełnosprawnością i ich rodzin. Świadczyć będzie porady z zakresu przysługujących uprawnień, dostępnych usług, sprzętu rehabilitacyjnego i pomocy technicznej. Udzieli również informacji na temat aktywności sportowej, warsztatów, szkoleń i innych działań, mających na celu rehabilitację społeczną i zawodową OzN.
  • Jakub Rafalski jest specjalistą w zakresie psychologii klinicznej i psychoterapii poznawczo-behawioralnej. W Centrum Poradnictwa Avalon będzie udzielał porad mających na celu wsparcie osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin w procesie radzenia sobie z trudnościami. Spotkania będą również nakierowane na przełamywanie poczucia bezsilności i bezradności oraz budowanie pewności siebie i motywowania do aktywności i samodzielności w życiu.
  • Barbara Płaczek jest seksuolożką i edukatorką seksualną. Spotkania z Barbarą będą miały na celu zwiększenie samodzielności w podejmowaniu decyzji związanych z założeniem rodziny i zmniejszanie poczucia bezradności wynikającej z braku możliwości nawiązania relacji prowadzących do związku. Dodatkowo praca z pacjentem będzie nakierowana na wzmacnianie pewności siebie w nawiązywaniu relacji międzyludzkich. Pierwszy dyżur odbędzie się 4 maja 2021 roku.
  • Anna Mikołajczyk jest adwokatem z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w prawie rodzinnym, cywilnym i karnym. Decydując się na konsultacje z radcą prawnym będzie można uzyskać doradztwo i wsparcie w przygotowaniu niezbędnej dokumentacji prawnej, pomoc w redakcji pism takich jak pozwy, sprzeciwy, odwołania. Dodatkowo Anna udzieli wsparcia informacyjnego dotyczącego form pomocy finansowej, uprawnień i możliwości pracownika z niepełnosprawnością oraz aktualnych unormowań dotyczących OzN.

Biorąc pod uwagę aktualną sytuację epidemiczną, umożliwiamy różne formy skorzystania z projektu także w formie konsultacji zdalnych, bez potrzeby wizyty w Fundacji. Dzięki temu, z konsultacji w Kompleksowym Centrum Poradniczym mogą skorzystać osoby z całej Polski.

Projekt ma zasięg ogólnopolski i będzie trwał od kwietnia 2021 do marca 2024. Będzie mogło w nim wziąć udział 1536 osób.

Zapraszamy do zapoznania się z godzinami pracy naszych specjalistów: link.