Przekaż 1% podatku

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Aktualności

Zapraszamy do udziału w bezpłatnym projekcie pn. „Wsparcie osób ze stwardnieniem rozsianym, w tym z niepełnosprawnościami sprzężonymi na rynku pracy”, którego nadrzędnym celem jest aktywizacja społeczna oraz zawodowa osób chorych na SM...

Wszelkie działania w projekcie skierowane do osób z SM mają charakter zindywidualizowany – uwzględniają ograniczenia wynikające z choroby, dostosowane są do potrzeb, możliwości i zainteresowań każdej osoby. Są kompleksowe i ciągłe.

Uczestnicy projektu spotykają się ze specjalistami różnych dziedzin, biorą udział w zajęciach zgodnie ze ścieżką zawodową opracowaną wspólnie z doradcą zawodowym i psychologiem/psychoterapeutą. Mogą uczestniczyć w wyjazdowych warsztatach aktywizacji zawodowej i społecznej, w szkoleniach zawodowych i kursach językowych, nauczyć się zawodu w trakcie miesięcznych praktyk, czy odbyć płatny trzymiesięczny staż rehabilitacyjny.

Równolegle do tych działań, pośrednicy pracy zatrudnieni w różnych regionach kraju, prowadzą rozmowy z pracodawcami, organizują spotkania i poszukują ofert pracy dla zmotywowanych do powrotu na rynek pracy lub rozpoczęcia pracy uczestników. Osoby zainteresowane podjęciem nauki mogą liczyć na wsparcie finansowe – np. opłatę czesnego, wpisowego za szkołę, sfinansowanie kursów przygotowujących do egzaminów, zakup książek i pomocy naukowych.

W trakcie projektu zapewniamy również:

- wsparcie psychologa/psychoterapeuty – w formie terapii / spotkań indywidualnych i/lub grupowych

- porady prawne, wsparcie doradcy zawodowego lub trenera pracy, w formie indywidualnych konsultacji lub spotkań grupowych

- pomoc lekarzy specjalistów – neurologów, neuropsychologów, neurorehabilitantów, neurologopedów czy rehabilitantów.

W ramach projektu szeroką ofertę specjalistycznych zajęć, warsztatów i szkoleń kierujemy do rodzin, przyjaciół, opiekunów i opiekunek osób z SM. Spotkania indywidualne z psychologiem/psychoterapeutą, zajęcia grupowe, wsparcie w rozwiązywaniu problemów prawnych mają na celu wzmocnienie, wsparcie opiekunów w ich życiowych zadaniach i przekazanie im umiejętności i narzędzi skutecznego motywowania podopiecznych do samorealizacji społeczno-zawodowej.

Wsparcie dla uczestników realizowane jest zarówno w biurach projektu różnych miastach w Polsce, jak i podczas kilkunastodniowych wyjazdowych pobytów w ośrodku „Ostoja” w Woli Batorskiej.

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń, napisz!

Fundacja na Rzecz Chorych na SM im. bł Anieli Salawy, Kraków, ul.

Dunajewskiego 5, tel. (12) 341 48 99, [email protected]

PTSR   O/Łódź,   ul.   Przybyszewskiego   255/267,   tel.   516   050 305,

PTSR   O/Biała   Podlaska,   ul.   Sienkiewicza   1,   tel. 789 248 057,

PTSR   O/Szczecin,   ul.   Dworcowa   19,   tel.   781   131   513,

PTSR   O/Konin,   ul.   Szymanowskiego   4,   tel.   798   496   177,

PTSR   O/Warszawa,   ul.   Nowosielecka   12,   tel.   796   193   586,

[email protected]

Projekt „Wsparcie osób ze stwardnieniem rozsianym, w tym z niepełnosprawnościami sprzężonymi na rynku pracy” ma charakter ogólnopolski. Wdrażany jest przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w partnerstwie z Polskim Towarzystwem stwardnienia Rozsianego oddział w Łodzi oraz Fundacją na Rzecz chorych na SM im. bł. Anieli Salawy, a sfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.