Joga

Zapraszamy na zajęcia jogi dedykowane osobom z niepełnosprawnością ruchową, stanowiące efekt współpracy certyfikowanego nauczyciela jogi i fizjoterapeuty z wieloletnim doświadczeniem.

OzN Joga to unikalne połączenie elementów jogi charakterystycznych dla stylu Vinyasa Flow z terapią powięziową. Bazujemy na synchronizacji ruchu z oddechem oraz różnego rodzaju technikach oddechowych i medytacyjnych.

Neuro łyżwy

Spróbuj swoich sił na lodowisku! Przyjdź na zajęcia z łyżwiarstwa! Pod czujnym okiem prowadzącej nie tylko nauczysz się bezpiecznie jeździć, ale będziesz się także dobrze bawić. Dzięki treningom na łyżwach zadbasz o piękną sylwetkę, poprawisz równowagę, koordynację oraz płynność ruchów, a nawet zwiększysz pewność siebie. Nie bój się upadku – przygotowaliśmy kaski, ochraniacze na kolana i specjalny balkonik dla początkujących. Istnieje możliwość wypożyczenia łyżew na koszt Fundacji. Zajęcia są przeznaczone dla osób chodzących, poruszających się w miarę pewnie na nogach bądź o kulach. Jeśli masz wątpliwości, czy będą odpowiednie dla Ciebie – zapytaj naszego fizjoterapeuty.

Zumba

Kiedy słyszysz muzykę Twoje ciało samo rwie się do tańca? Zumba to coś dla Ciebie. Łączy w sobie elementy fitnessu i treningu siłowego kardio z elementami tanecznymi, a jednocześnie nie wymaga od uczestników specjalnych umiejętności w tych dziedzinach. Zajęcia Zumby to przede wszystkim duża dawka energii, zabawy i ruchu w rytm muzyki. Nie ma żadnych ograniczeń - ćwiczyć można zarówno na siedząco, jak i na stojąco. Podczas treningu wzmocnisz wszystkie mięśnie, poprawisz ogólną kondycję i wydolność fizyczną.

Nordic walking

Lubisz spacery? Spróbuj nordic walkingu! Podczas zajęć wykorzystasz specjalne kijki, które angażują w chodzenie również ręce, dzięki czemu zaktywizujesz całe ciało. Pomoże Ci to wzmocnić mięśnie, poprawić postawę i płynność ruchów, a także zwiększyć umiejętność świadomego chodzenia. Nie musisz przejmować się tym, że Twoje obecne tempo chodu jest powolne, ponieważ grupy są różnorodne i każdy może znaleźć poziom odpowiedni dla siebie.

Outdoor

Zależy Ci na sprawnym poruszaniu się w przestrzeni własnego domu czy miasta, ale obawiasz się trudności, jakie możesz napotkać? Masz problem z samodzielnym przygotowaniem się do wyjścia? Skorzystaj z profesjonalnego treningu outdoorowego. W czasie zajęć będziesz pokonywać nie tylko realne przeszkody takie jak pochylnie, krawężniki, schody czy nierówny chodnik, ale zmierzysz się również z wieloma drobnymi wyzwaniami dnia codziennego. Nasi instruktorzy nauczą Cię odpowiedniej techniki poruszania i przemieszczania się oraz podpowiedzą, jak osiągnąć samodzielność w wykonywaniu zwykłych czynności. Systematyczna praca z nimi pomoże Ci pokonać lęk, a także zwiększy Twoją pewność siebie i zaradność. Zajęcia są dostosowane do indywidualnych potrzeb i możliwości uczestnika.

Cross trening

Szukasz aktywności, która pomoże Ci rozwinąć sprawność fizyczną oraz przełoży się na bezpośrednią samodzielność? Wybierz się na cross trening! Pod tą nazwą kryją się ogólnorozwojowe zajęcia siłowo--wytrzymałościowe, kładące nacisk na funkcjonalną stronę wykonywanych aktywności. Podczas nich będziesz wykonywać szereg różnych ćwiczeń, między innymi podciąganie czy pracę ze sztangami lub kettlami. Trzy grupy zróżnicowane pod kątem zaawansowania umożliwiają uczestnictwo w zajęciach osobom o różnym stopniu i typie niepełnosprawności.

Virtual Reality – strefa rzeczywistości wirtualnej

Zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda gra komputerowa od środka? Teraz możesz to sprawdzić dzięki zajęciom w strefie wirtualnej rzeczywistości. Wykorzystując specjalny hełm oraz joysticki, wejdziesz w interaktywne, stworzone komputerowo środowisko, po którym  będziesz poruszać się w czasie rzeczywistym. Zadania i gry realizowane w technologii VR angażują cały układ ruchu, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem standardowej rehabilitacji na sali. Obecność rehabilitanta w czasie treningu pozwala stworzyć optymalne warunki do odbycia realnych ćwiczeń w sztucznie wygenerowanej przestrzeni.

Neurologopeda

Borykasz się z afazją, zaburzeniami głosu, mowy i połykania? Skorzystaj z terapii neurologopedycznej. Oferujemy pełną diagnozę i indywidualnie dobrane ćwiczenia uwzględniające Twoje potrzeby i możliwości. Celem pracy naszych neurologopedek jest poprawa Twojej komunikacji językowej i wyrazistości mowy, między innymi przez wdrożenie ćwiczeń językowych, oddechowych, fonacyjnych oraz artykulacyjnych, a także zabezpieczenie i ułatwienie Twojego procesu połykania przez odpowiednio dobrane techniki oddziaływań.

Psycholog

Czujesz, że są rzeczy, z którymi sobie nie radzisz? Potrzebujesz, by ktoś uważnie Cię wysłuchał i przedstawił Ci inną perspektywę na pewne sprawy? Umów się na spotkanie z naszym psychologiem. W czasie indywidualnych sesji możesz skorzystać zarówno z klasycznego wsparcia, jak i rozwinąć umiejętności miękkie typu planowanie, zarządzanie sobą w czasie, wyznaczanie i realizacja celów, radzenie sobie ze stresem czy trudnymi emocjami. Podczas spotkania będziesz też mieć okazję do nauczenia się pracy z oddechem, poznania technik wyciszenia organizmu i popracowania nad koncentracją.