Aktywności

Szereg zajęć, także sportowych wspomagających rehabilitację, z których można korzystać w ramach karnetu Aktywni i Samodzielni lub osobno. Proponowane przez nas aktywności są starannie przemyślane – wybraliśmy takie, które zawierają w sobie elementy rehabilitacji, zarówno neurologicznej jak i ortopedycznej. Te zajęcia nie tylko usprawniają fizycznie, ale też dodają odwagi w pokonywaniu codziennych trudności. Jeśli masz wątpliwość, czy dana aktywność jest odpowiednia dla Ciebie – zapytaj swojego rehabilitanta. Nie zakładaj „z góry”, że jest to za trudne – nasze aktywności są dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, a prowadzący zapewniają bezpieczeństwo i dobrą zabawę.

Zapisz się na zajęcia

Zajęcia stacjonarne

Fundacji Avalon,
ul. Domaniewska 50A, Warszawa

Zajęcia online

Odbywają się na platformie Teams

Umów się na konsultację stacjonarną lub online!

Podczas konsultacji fizjoterapeuta dopasuje pakiet zajęć odpowiedni do Twoich potrzeb i możliwości.

Jak zacząć?

• Przygotuj dokumentację

medyczną (historia choroby, wyniki badań) oraz orzeczenie o niepełnosprawności ruchowejrn

• Umów się na konsultację

Zadzwoń (22) 349 97 71 rnlub 796 324 328rnlub wyślij maila [email protected] test test

• Pierwsze zajęcia test

Podczas pierwszych zajęć razem z fizjoterapeutą ustalicie cel i program rehabilitacjirn

• Przyjdź do nas

W umówionym terminie przyjdź do Fundacji na ul. Domaniewską 50 A. Zalecamy wygodne ubranie, niekrępujące ruchów.

Proponowane aktywności

Trenerka i pacjentka podczas zajęć jogi

OzN Joga

Zapraszamy na zajęcia jogi dedykowane osobom z niepełnosprawnością ruchową, stanowiące efekt współpracy certyfikowanego nauczyciela jogi i fizjoterapeuty z wieloletnim doświadczeniem.

OzN Joga to unikalne połączenie elementów jogi charakterystycznych dla stylu Vinyasa Flow z terapią powięziową. Bazujemy na synchronizacji ruchu z oddechem oraz różnego rodzaju technikach oddechowych i medytacyjnych.

Trenerka i pacjentka podczas zajęć na lodowisku.

Neuro ice scating

Spróbuj swoich sił na lodowisku! Przyjdź na zajęcia z łyżwiarstwa! Pod czujnym okiem prowadzącej nie tylko nauczysz się bezpiecznie jeździć, ale będziesz się także dobrze bawić. Dzięki treningom na łyżwach zadbasz o piękną sylwetkę, poprawisz równowagę, koordynację oraz płynność ruchów, a nawet zwiększysz pewność siebie.

Nie bój się upadku – przygotowaliśmy kaski, ochraniacze na kolana i specjalny balkonik dla początkujących. Istnieje możliwość wypożyczenia łyżew na koszt Fundacji. Zajęcia są przeznaczone dla osób chodzących, poruszających się w miarę pewnie na nogach bądź o kulach. Jeśli masz wątpliwości, czy będą odpowiednie dla Ciebie – zapytaj naszego fizjoterapeuty.

Trenerka i uczestnicy podczas zajęć zumby.

Zumba

Kiedy słyszysz muzykę Twoje ciało samo rwie się do tańca? Zumba to coś dla Ciebie. Łączy w sobie elementy fitnessu i treningu siłowego i kardio z elementami tanecznymi, a jednocześnie nie wymaga od uczestników specjalnych umiejętności w tych dziedzinach.

Zajęcia Zumby to przede wszystkim duża dawka energii, zabawy i ruchu w rytm muzyki. Nie ma żadnych ograniczeń – ćwiczyć można zarówno na siedząco, jak i na stojąco. Podczas treningu wzmocnisz wszystkie mięśnie, poprawisz ogólną kondycję i wydolność fizyczną.

Trenerka i pacjentka podczas zajęć Nordic Walking w plenerze.

Nordic walking

Lubisz spacery? Spróbuj nordic walkingu! Podczas zajęć wykorzystasz specjalne kijki, które angażują w chodzenie również ręce, dzięki czemu zaktywizujesz całe ciało.

Pomoże Ci to wzmocnić mięśnie, poprawić postawę i płynność ruchów, a także zwiększyć umiejętność świadomego chodzenia. Nie musisz przejmować się tym, że Twoje obecne tempo chodu jest powolne, na pewno pomożemy Ci je poprawić.

Fizjoterapeuta pomaga pacjentce pokonać krawężnik.

Outdoor

Zależy Ci na sprawnym poruszaniu się w przestrzeni własnego domu czy miasta, ale obawiasz się trudności, jakie możesz napotkać? Masz problem z samodzielnym przygotowaniem się do wyjścia? Skorzystaj z profesjonalnego treningu outdoorowego. W czasie zajęć będziesz pokonywać nie tylko realne przeszkody takie jak pochylnie, krawężniki, schody czy nierówny chodnik, ale zmierzysz się również z wieloma drobnymi wyzwaniami dnia codziennego.

Nasi instruktorzy nauczą Cię odpowiedniej techniki poruszania i przemieszczania się oraz podpowiedzą, jak osiągnąć samodzielność w wykonywaniu zwykłych czynności. Systematyczna praca z nimi pomoże Ci pokonać lęk, a także zwiększy Twoją pewność siebie. Zajęcia są dostosowane do indywidualnych potrzeb i możliwości uczestnika.

Uczestnicy zajęć crros treningu ćwiczą z ketlami

Cross trening

Szukasz aktywności, która pomoże Ci podnieść Twoją sprawność fizyczną ? Wybierz się na cross trening! Pod tą nazwą kryją się ogólnorozwojowe zajęcia siłowo–wytrzymałościowe, podczas których będziesz wykonywać szereg różnych ćwiczeń z zastosowaniem sztang czy kettli.

Trzy grupy zróżnicowane pod kątem zaawansowania umożliwiają uczestnictwo w zajęciach osobom o różnym stopniu i typie niepełnosprawności.

Uczestniczka zajęć w okularach do ćwiczeń w strefie wirtualnej.

Virtual Reality – strefa rzeczywistości wirtualnej

Zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda gra komputerowa od środka? Teraz możesz to sprawdzić dzięki zajęciom w strefie wirtualnej rzeczywistości. Wykorzystując specjalny hełm oraz joysticki, wejdziesz w interaktywne, stworzone komputerowo środowisko, po którym  będziesz poruszać się w czasie rzeczywistym.

Zadania i gry realizowane w technologii VR angażują cały układ ruchu, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem standardowej rehabilitacji na sali. Obecność rehabilitanta w czasie treningu pozwala stworzyć optymalne warunki do odbycia realnych ćwiczeń w sztucznie wygenerowanej przestrzeni.

Trenerka i pacjentka podczas zajęć relaksacyjnych - leżą na podłodze przykryte kocami.

Techniki relaksacyjno-oddechowe

Zajęcia grupowe, prowadzone przez psychologa. Są treningiem świadomego wykonywania oddechu, który jest źródłem zdrowia i kluczem do zrozumienia samego siebie. Pomagają w wyciszeniu umysłu i odprężeniu ciała.

Najczęściej zadawane pytania

Skontaktuj się z nami: [email protected] / tel. 22 349 97 71 / kom. 796 324 328 i zapisz się na bezpłatną konsultację (stacjonarną lub online) prowadzoną przez naszego fizjoterapeutę.

Podczas konsultacji rehabilitant, na podstawie badania fizjoterapeutycznego oraz danych zebranych podczas wywiadu, ustali wraz z Tobą cel i program rehabilitacji.

Na konsultację przynieś orzeczenie o niepełnosprawności (oryginał), dokumentacja medyczna (wypis ze szpitala, badania RTG, CD z badaniem) oraz opisy wyników badań.

Osoby, które są zapisane na konsultację online, są proszone o przesłanie dokumentacji w formie skanów / czytelnych zdjęć na maila Recepcji, nie później niż dzień przed konsultacją.

Aby rozpocząć rehabilitację potrzebne jest zaświadczenie o braku przeciwwskazań do rehabilitacji, o które można poprosić lekarza prowadzącego lub lekarza pierwszego kontaktu. Zaświadczenie jest ważne przez 6 miesięcy; po tym czasie trzeba przynieść nowe.

Informacja o rehabilitacji w naszej placówce do przekazania lekarzowi jest dostępna w sekcji „Dokumenty do pobrania”.

Orzeczenie jest ważne przy odpłatności za rehabilitację. Osoby posiadające orzeczenie o niepełnosprawności ruchowej mogą skorzystać z programu rehabilitacji „Aktywność kluczem do niezależności”, współfinansowanego z PFRON (R-05, N-10, stopień umiarkowany lub znaczny; udział w projekcie osób z orzeczonym lekkim stopniem niepełnosprawności może stanowić nie więcej niż 10% ogółu beneficjentów ostatecznych projektu. Przy weryfikacji tego wskaźnika nie są brani pod uwagę beneficjenci ostateczni z orzeczonym lekkim stopniem niepełnosprawności z uwagi na niepełnosprawność intelektualną, całościowe zaburzenia rozwojowe, długotrwałą, chroniczną niepełnosprawność o charakterze psychicznym, niepełnosprawność sprzężoną, chorobę nowotworową piersi) oraz z rehabilitacji dofinansowanej przez Fundację (bez względu na stopień). Osobom bez orzeczenia możemy zaproponować rehabilitację odpłatną.

Zajęcia można odwołać najpóźniej dzień wcześniej do godziny 21.00 (można odwołać telefonicznie, mailowo, przez sms).

Zajęcia realizowane w stałych terminach, można odwołać maksymalnie do 3 tygodni. Dłuższa przerwa w zajęciach będzie skutkowała utratą stałego terminu.

Pojedynczy termin jest aktualny wyłącznie tego danego dnia na daną godzinę, na którą jesteś zapisany/zapisana. Umawiając takie pojedyncze wizyty możesz dostosowywać intensywność, godziny zajęć do swoich planów.

Stały termin np. w środy od danej daty oznacza, że masz zajęcia co tydzień, w każdą środę, na daną godzinę, z danym fizjoterapeutą. Od lipca 2022 r. z zasady co maksymalnie 3 miesiące nastąpi zmiana terapeuty.

Tak, w zależności od wolnych miejsc. Można także dodać bądź odjąć termin rehabilitacji. Zmiany terminu dokonuje się mailowo, telefonicznie bądź osobiście w Recepcji Fundacji.

Polecając naszą rehabilitację innej osobie otrzymasz rabat 10% (niezależnie od tego, ilu osobom poleciłeś rehabilitację). Rabat jest jednorazowy na zakup jednego karnetu. Osoba, której rehabilitacja została polecona, przy zakupie karnetu powinna poinformować, kto polecił jej rehabilitację.

Prowadzimy indywidualne zajęcia z fizjoterapeutą, w tym: kinezyterapię (czyli ćwiczenia indywidualne różnymi metodami), masaże, terapię manualną, rehabilitację w wodzie. Więcej na temat metod z jakich korzystamy znajdziesz w sekcji „Metody terapii”.