Przekaż 1% podatku

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Program PFRON AKTYWNY SAMORZĄD 2012 – następca programu PEGAZ

W lipcu rozpoczął się program AKTYWNY SAMORZĄD 2012 – następca programu PEGAZ prowadzonego przez PFRON. Program obejmuje 5 obszarów wsparcia: m.in. pomoc w zakupie wózka elektrycznego i oprzyrządowania do posiadanego samochodu. Wnioski można składać do 30.09.2012.

2 lipca rozpoczął się program AKTYWNY SAMORZĄD 2012 – następca programu PEGAZ prowadzonego przez PFRON. Program obejmuje następujące obszary wsparcia:

Obszar A pomoc w zakupie i montażu oprzyrządowania do posiadanego samochodu
Obszar C pomoc w zakupie wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym
Obszar D pomoc w utrzymaniu sprawności technicznej posiadanego wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym
Obszar E pomoc w uzyskaniu prawa jazdy kategorii B
Obszar F pomoc w utrzymaniu aktywności zawodowej poprzez zapewnienie opieki dla osoby zależnej (dofinansowanie opłaty za pobyt dziecka osoby niepełnosprawnej w żłobku lub przedszkolu)

Głównym celem jest wyeliminowanie lub zmniejszenie barier ograniczających uczestnictwo beneficjentów pomocy w życiu społecznym, zawodowym i w dostępie do edukacji. Dofinansowanie będzie następowało na pisemny wniosek, zawierający uzasadnienie wskazujące na związek udzielenia dofinansowania z możliwością realizacji celów programu. Wnioski będą przyjmowane w okresie od01.08.2012 do 30.09.2012. W tym roku osoba niepełnosprawna stara się o dofinansowanie we właściwym dla siebie PCPR, a nie jak było to do tej pory w PFRON. Zasady i środki są podobne do tych z ubiegłego roku z taką różnicą, że wnioski składane i rozpatrywane są na szczeblu powiatowym, co ma ułatwić załatwienie sprawy. Maksymalna wysokość dofinansowania zależy od obszaru wsparcia i indywidualnego przypadku i wynosi od 1000 zł do 14000 zł. Wysokość wkładu własnego zależy od obszaru wsparcia i wynosi od 5% do 25% ceny brutto zakupu.
Szczegółowe informacje o programie można uzyskać w Powiatowych Centrach Pomocy Rodzinie. Dokumenty i wnioski do pobrania ze stron internetowych PCPR.

Szczegóły programu również na: stronach PFRON