Wspieraj osoby z niepełnosprawnościami w aktywizacji zawodowej i społecznej!

Droga do Aktywności to projekt mający na celu aktywizację społeczno-zawodową osób z niepełnosprawnościami. Kładziemy nacisk na szeroko rozumiany rozwój, zapewniamy wsparcie psychologa, doradców zawodowych i coachów. Organizujemy nieszablonowe zajęcia w instytucjach kultury oraz warsztaty psychoedukacyjne i coachingowe. Motywujemy do działania i pokazujemy, jak podjąć ten pierwszy krok, by rozpocząć karierę zawodową.

Obecnie poszukujemy wolontariuszy i wolontariuszek, którzy pomogą nam w organizacji warsztatów i spotkań. Zgłoszenia przyjmujemy przez formularz zgłoszeniowy do 3 dni przed terminem wydarzenia, w trakcie którego chcesz nas wesprzeć. Wszystkie terminy znajdują się w formularzu.

Zadania:

• pomoc w przygotowaniu sprzętu i sali do zajęć,
  • wsparcie uczestników podczas zajęć warsztatowych w siedzibie Fundacji,
  • wsparcie uczestników podczas zajęć Aktywni w społeczeństwie poza siedzibą Fundacji, w instytucjach kultury.

Ile czasu?

Projekt trwa od stycznia do maja 2024 – zajęcia odbywają się średnio pięć razy w miesiącu. Szczegółowe terminy w formularzu. Zachęcamy do zaangażowania się w minimum 3 zajęcia w ciągu całego projektu.

Dodatkowe wymagania:

• minimalny wiek – 16 lat,
  • brak problemów z kręgosłupem.

Mile widziane:

• komunikatywność i otwartość,
  • asertywność i samodzielność,
  • doświadczenie w kontakcie z osobami z niepełnosprawnościami (lub chęć zdobycia takiego doświadczenia).

Zapewniamy:

• porozumienie o wolontariacie, ubezpieczenie NNW, zaświadczenie oraz certyfikat,
  • możliwość pomocy innym i zdobycie doświadczenia w pracy w organizacji pozarządowej,
  • praktyczną oraz teoretyczną wiedzę o formach aktywizacji zawodowej i społecznej osób z niepełnosprawnościami,
  • rozwinięcie kompetencji miękkich – głównie asertywności i umiejętności interpersonalnych,
  • możliwość aktywnego udziału w warsztatach przewidzianych w projekcie w celu własnego rozwoju osobistego i zawodowego.

Zachęcamy do przesyłania zgłoszeń! W razie pytań zapraszamy do kontaktu: [email protected]