Jak założyć KRS?

Jednym z najczęściej zadawnych pytań, jakie otrzymują pracownicy Fundacji AVALON, jest pytanie o to, jak założyc KRS, aby zbierać 1% podatku. Poniżej chcielibyśmy wyjaśnić, czym jest KRS i jak nasza Fundacja umożliwia swoim Podopiecznym zbieranie wpłat z 1 % podatku.

Co to jest KRS?

Skrót KRS oznacza Krajowy Rejestr Sądowy. Wpis do KRS nadaje organizacji osobowość prawną, a co za tym idzie - np. możliowść rozpoczęcia działalności gospodarczej czy możliwość przyjmowania darowizn, dotacji czy środków pochodzących z ofiarności społeczeństwa.

Czy posiadając tylko KRS, organizacja może przyjmować wpłaty z 1%?

Nie. Aby zbierać środki z 1%, dana organizacja musi starać się również o uzyskanie statusu Organizacji Pożytku Publicznego. Potwierdzenie wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego jest dopiero początkiem na drodze do uzyskania statusu OPP. Spis warunków, jakie należy spełnić, aby zostać OPP, określa Ustawa z dnia 24 kwietnia 2003 o działalności pożytku publicznego i wolontariacie (w artykule 20).

Jak więc zbierać środki z 1%?

Jeśli nie masz możliwości albo po prostu nie chcesz zakładać własnej organizacji, dzięki której będziesz zbierać wpłaty z 1% podatku i darowizny – załóż subkonto!

Fundacja AVALON nadaje swoim Podopiecznym identyfikator składający się z nazwiska i indywidualnego numeru subkonta, a tym samym umożliwia apelowanie poprzez fundacyjny KRS oraz numer konta bankowego.
Fundacja AVALON zakłada subkonta dla osób niepełnosprawnych oraz przewlekle chorych, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a