Jak przekazać 1% na subkonto?

Fundacja Avalon od 2009 roku posiada status OPP (Organizacji Pożytku Publicznego), co oznacza, że jest uprawniona do otrzymywania 1% podatku na cele statutowe oraz na rzecz swoich Podopiecznych.

Zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami 1% na rzecz OPP mogą przekazać: płatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych, płatnicy podatku liniowego,  ryczałtowcy,  osoby uzyskujące dochody z rynków finansowych (giełda i inne), osoby uzyskujące dochody z rynku nieruchomości, a więc wszyscy wypełniający PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39.

Uzupełniając zeznanie PIT, należy zawrzeć kilka niezbędnych informacji, aby wpłata 1% podatku wpłynęła na subkonto danego Podopiecznego lub na cele statutowe Fundacji AVALON.

W zeznaniu PIT w części "WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)", należy:

1. podać numer KRS Fundacji: 0000270809. Nie podajemy nazwy Fundacji - wystarczy sam KRS.
  2. W rubryce wnioskowana kwota podać kwotę, którą chcemy przekazać. Kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.
  3. Koniecznie wypełnić rubrykę "DODATKOWE INFORMACJE - CEL SZCZEGÓŁOWY 1%", podając w niej nazwisko i numer subkonta osoby, której chcemy podarować 1% np. „KOWALSKI, xxxx”, jeśli wpłata ma trafić na rzecz konkretnego Podopiecznego.

Prawidłowe podanie numeru KRS, nazwiska wraz z numerem subkonta i złożenie zeznania PIT w odpowiednim terminie warunkuje wpływ środków z 1% podatku na odpowiednie subkonto.

Więcej informacji na temat tej formy wsparcia można przeczytać tutaj.

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a