Czy darowiznę przekazaną na Fundacje lub Podopiecznego można odliczyć od podatku?

Darowizny przekazane na Fundacje AVALON lub konkretnego Podopiecznego Podatnik może odliczyć od dochodu wypełniając załącznik PIT/0 (osoby fizyczne) lub CIT-8 (osoby prawne).

Dlaczego?

Odliczeniu podlegają darowizny przekazane na Organizacje, Fundacje, Stowarzyszenia, które posiadają status Organizacji Pożytku Publicznego (OPP).

Listę organizacji posiadających status OPP w bieżącym roku można sprawdzić na stronie internetowej Narodowego Instytutu Wolności (https://niw.gov.pl/opp/wykaz-opp/).

Darowizny przekazane przez osoby fizyczne lub osoby prawne mogą zostać odliczone od dochodu, co zostało określone w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych.

Osoba fizyczna może odliczyć od dochodu darowiznę lub darowizny przekazane na cele pożytku publicznego o ile ich łączna kwota w danym roku podatkowym nie przekroczy 6% jej dochodu.  W przypadku osób prawnych limit odliczeń wynosi 10% dochodu.

Fundacja AVALON od 2009 roku posiada status OPP, w związku z tym darowizny przekazane na Fundację oraz Podopiecznych Fundacji posiadających subkonto można odliczyć od podatku.

Odliczenie darowizny odbywa się na podstawie złożenia PIT/0 w przypadku osoby fizycznej
i CIT-8 w przypadku osoby prawnej.

Wysokość odliczenia ustala się na podstawie:

- dowodu wpłaty na rachunek bankowy Obdarowanego – w przypadku darowizny pieniężnej (potwierdzenie przelewu),

- dokumentu, na podstawie którego można określić dane Darczyńcy, wartość darowizny oraz oświadczenie Obdarowanego o przyjęciu przedmiotu darowizny – w przypadku darowizny rzeczowej (umowa darowizny + oświadczenie Obdarowanego).

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a