Czy w rocznym zeznaniu podatkowym mogę ubiegać się o ulgę rehabilitacyjną na podstawie dokumentów dofinansowanych przez Fundację Avalon ?

Z odliczenia w ramach ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać podatnik, który poniósł wydatki kwalifikujące się do wydatków na cele rehabilitacyjne lub na cele ułatwiające wykonywanie czynności życiowych, a wydatki te nie zostały sfinansowane (dofinansowane) ze środków: Zakładowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (ZFRON), Zakładowego Funduszu Aktywności (ZFA), Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON), Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ), Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych (ZFŚS) ani zwrócone w jakiejkolwiek innej formie. W przypadku gdy wydatki były częściowo sfinansowane z tych funduszy (środków), odliczeniu podlega różnica pomiędzy poniesionymi wydatkami a kwotą sfinansowaną z tych funduszy lub zwróconą w jakiejkolwiek formie. Zasada ta określona jest w art. 26 ust. 1 pkt 6, ust. 7a-7g, ust. 13a ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn. Dz.U. z 2016 r., poz. 2032 ze zm.). W nawiązaniu do obowiązującego prawa, Podopieczni Fundacji Avalon mogą skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej tylko i wyłącznie w przypadku gdy wydatki były jedynie częściowo dofinansowane ze środków znajdujących się na subkoncie i/lub innych źródeł dofinansowania.

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a