Jerzy Nelke ma 72 lata. Jest osobą niewidomą od 21 lat. Ma również całkowity niedosłuch ucha prawego i 50% ucha lewego. Wieloletnie staranie o utrzymanie widzenia skończyło się niepowodzeniem.

Przeszedł wiele operacji w Klinice Okulistycznej w Warszawie. Wymaga okresowych kontaktów ze specjalistami w Centrum Mikrochirurgii Oka w Szpitalu Klinicznym w Warszawie. Istnieje możliwość dalszego leczenia w miarę postępu w medycynie. Zdaniem specjalistów jest szansa przywrócenia wzroku oka prawego. Jest osobą samotną. Ze względu na trudną sytuację finansową od 5 lat przebywa w Domu Opieki Społecznej w Brodnicy. On sam ma ogromną motywację i potrzebę usamodzielnienia się. Jego sytuacja finansowa nie pozwala podjąć dalszego leczenia. Potrzebne są środki finansowe.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem NELKE, 13518 wspierasz Jerzego w codziennych zmaganiach.