Przekaż 1% podatku

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Mapa Dostępności Fundacji Avalon objęła całą Polskę

Już 130 punktów widnieje na Mapie Dostępności, a wśród nich nowi specjaliści z zakresu diagnostyki niepłodności, doradczynie noszenia dziecka, seksuolodzy dziecięcy. Mapa powstaje w ramach projektu Sekson prowadzonego przez Fundację Avalon, który kompleksowo zajmuje się tematyką seksualności i rodzicielstwa osób z niepełnosprawnością. Można ją znaleźć na portalu edukacyjnym www.sekson.pl.

Już 130 punktów widnieje na Mapie Dostępności, a wśród nich nowi specjaliści z zakresu diagnostyki niepłodności, doradczynie noszenia dziecka, seksuolodzy dziecięcy. Mapa powstaje w ramach projektu Sekson prowadzonego przez Fundację Avalon, który kompleksowo zajmuje się tematyką seksualności i rodzicielstwa osób z niepełnosprawnością. Można ją znaleźć na portalu edukacyjnym www.sekson.pl.

Mapa Dostępności jest szerokim przedsięwzięciem Fundacji Avalon, które ma na celu ułatwienie dostępu do informacji o specjalistach współpracujących z osobami z niepełnosprawnością ruchową oraz placówkach dostosowanych do potrzeb OzN.

Zależy nam na tym, żeby poprzez Mapę Dostępności ułatwiać osobom z niepełnosprawnościami korzystanie z usług medycznych. Wskazane punkty są przez nas sprawdzane pod względem dostępności dla osób z niepełnosprawnością. Istotną kwestią jest przede wszystkim to, czy dany lekarz lub specjalista jest przygotowany do pracy z osobą z niepełnosprawnościami. Zwracamy uwagę również na dostosowanie architektoniczne danej placówki, dostępność toalety dla osób z niepełnosprawnością, możliwość alternatywnego czyli mailowego lub telefonicznego zapisu na wizytę albo odbioru wyników badań. W odniesieniu do gabinetów ginekologicznych ważna jest dla nas dostępność pomieszczenia do przygotowania na wizytę oraz obniżanego fotela ginekologicznego lub leżanki. – komentuje Krzysztof Dobies, Dyrektor Generalny Fundacji Avalon

Mapa umożliwia wyszukanie specjalistów takich jak: androlog, endokrynolog, fizjoterapeuta, fizjoterapeuta uroginekologiczny, urolog, uroginekolog, terapeuta dna miednicy, seksuolog, seksuolog dziecięcy, diagnosta niepłodności czy doradca chustonoszenia. Dzięki wyszukiwarce zainteresowani mogą w łatwy sposób znaleźć odpowiednią placówkę w najbliższej okolicy.

Mapa Dostępności jest odpowiedzią Fundacji Avalon na palące potrzeby OzN w zakresie swobodnego dostępu do służby zdrowia. Ograniczona dostępność i niewystarczające informacje dotyczące fachowej pomocy często są przyczyną rezygnacji z wizyty u specjalisty przez osoby z niepełnosprawnością.