Kto może przekazać 1% podatku?

1% podatku mogą przekazać Organizacjom Pożytku Publicznego (OPP) osoby fizyczne rozliczające się w Polsce:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych,
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku,
  • emeryci (jeśli samodzielnie wypełniają PIT-36 czy PIT-37 lub wykorzystają dedykowany specjalnie dla nich i dla 1% PIT-OP).

1% podatku nie mogą przekazywać osoby prawne, np. spółki, inne organizacje pozarządowe, przedsiębiorstwa państwowe.

Jak przekazać 1% podatku?

Procedura przekazania 1% podatku jest łatwa i zajmuje tylko chwilę. Wystarczy w rozliczeniu podatkowym podać numer KRS wybranej organizacji, kwotę podatku (musi być zaokrąglona w dół do pełnych dziesiątek groszy, czyli jeśli wynosi 31,23 zł i 31,29 zł będzie wynosiła dokładnie 31,20 zł). W rozliczeniu należy również podać cel szczegółowy i dodatkowo można wyrazić zgodę na przekazanie danych (na rzecz wybranej Fundacji).

Jak przekazać 1% podatku podopiecznemu Fundacji Avalon?

Wypełnij rubrykę wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego w zeznaniach PIT (28, 36, 36L, 37, 38), podając następujące dane:

• wnioskowaną kwotę, którą chcesz przekazać na rzecz podopiecznego Fundacji (wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół),
  • numer KRS: 0000270809
  • Nazwisko, numer subkonta podopiecznego (w rubryce cel szczegółowy 1%)
  • dodatkowo wyraź zgodę na przekazanie danych Fundacji

Aby przekazać 1% podatku na rzecz Podopiecznego Fundacji Avalon możesz skorzystać z Programu PIT zamieszczonego na profilu Podopiecznego w zakładce Nasi Podopieczni

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT za rok 2020. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji Avalon.

Pobierz wersję dla systemu Windows

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu MAC OS:

e-pity po prostu

Pobierz wersję dla systemu Linux:

e-pity po prostu

Zachęcamy do skorzystania z wersji on-line programu:

e-pity po prostu

Program e-pity Copyright 2020-2021 e-file sp. z o.o. sp. k.    Logotyp e pity po prostu

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE PODOPIECZNYCH FUNDACJI AVALON :)

Dzięki możliwości przekazania 1% podatku OPP, podatnicy mogą zdecydować na kogo chcą przeznaczyć część swojego podatku dochodowego.

Z prawno-podatkowego punktu widzenia 1% podatku to pieniądze należne państwu. Przekazując 1% podatku nie dysponujemy zatem własnymi pieniędzmi, tylko korzystamy z tzw. uprzejmości państwa, które pozwala samodzielnie zdecydować na jaki cel trafią pieniądze.

Poniżej aktualny wykaz Organizacji Pożytku Publicznego (OPP)

Na grafice pomarańczowe koło z napisem Wykaz OPP

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>