Kto może przekazać 1% podatku?

1% podatku mogą przekazać Organizacjom Pożytku Publicznego (OPP) osoby fizyczne rozliczające się w Polsce:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT-37),
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych (PIT-28),
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku (PIT-36 lub PIT-36L lub PIT-38),
  • emeryci (jeśli samodzielnie wypełniają PIT-36 czy PIT-37 lub wykorzystają dedykowany specjalnie dla nich i dla 1% PIT-OP, gdy rozlicza ich ZUS).

1% podatku nie mogą przekazywać osoby prawne, np. spółki, inne organizacje pozarządowe, przedsiębiorstwa państwowe.

Jak przekazać 1% podatku?

Procedura przekazania 1% podatku jest łatwa i zajmuje tylko chwilę. Wystarczy w rozliczeniu podatkowym podać numer KRS wybranej organizacji, kwotę podatku (musi być zaokrąglona w dół do pełnych dziesiątek groszy, czyli jeśli wynosi 31,23 zł i 31,29 zł będzie wynosiła dokładnie 31,20 zł). W rozliczeniu należy również podać cel szczegółowy i dodatkowo można wyrazić zgodę na przekazanie danych (na rzecz wybranej Fundacji).

Co jest ważne przy przekazywaniu 1% podatku do OPP?

Przy przekazywaniu 1% podatku bardzo ważne jest dotrzymanie terminowości składania deklaracji, korekt do deklaracji oraz opłacenia podatków. Należy również bezbłędnie wpisać numer KRS Fundacji, bo to na jego podstawie Urząd Skarbowy wie jak rozdysponować środki. Należy również pamiętać, iż na jednej deklaracji można wskazać tylko jedną Organizację Pożytku Publicznego.

Jak przekazać 1% podatku podopiecznemu Fundacji Avalon?

Wypełnij rubrykę wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego w zeznaniach PIT (28, 36, 36L, 37, 38), podając następujące dane:

• wnioskowaną kwotę, którą chcesz przekazać na rzecz podopiecznego Fundacji (wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół),
  • numer KRS: 0000270809
  • Nazwisko, numer subkonta podopiecznego (w rubryce cel szczegółowy 1%)
  • dodatkowo wyraź zgodę na przekazanie danych Fundacji

Aby przekazać 1% podatku na rzecz Podopiecznego Fundacji Avalon możesz skorzystać z spersonalizowanego Programu e-PIT, który znajduje się na profilu Podopiecznego w zakładce Nasi PodopieczniJeśli nie znalazłeś profilu Podopiecznego na stronie Fundacji, skontaktuj się z nami mailowo [email protected], aby uzyskać spersonalizowany link do programu.

Pobierz Program e-pity 2021

Program e-pity Copyright 2021-2022 e-file sp. z o.o. sp. k.    e pity po prostu

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE PODOPIECZNYCH FUNDACJI AVALON :)

Dzięki możliwości przekazania 1% podatku OPP, podatnicy mogą zdecydować na kogo chcą przeznaczyć część swojego podatku dochodowego.

Z prawno-podatkowego punktu widzenia 1% podatku to pieniądze należne państwu. Przekazując 1% podatku nie dysponujemy zatem własnymi pieniędzmi, tylko korzystamy z tzw. uprzejmości państwa, które pozwala samodzielnie zdecydować na jaki cel trafią pieniądze.

Poniżej aktualny wykaz Organizacji Pożytku Publicznego (OPP)

Na grafice pomarańczowe koło z napisem Wykaz OPP

Rozliczenie za 2021

Za rok 2021 rozliczamy się na starych zasadach. Rozliczanie na podstawie Polskiego Ładu, wdrążone będzie dopiero w 2023 roku, gdy podatnicy będą rozliczać podatki z 2022 roku. Na naszej stronie internetowej mogą Państwo przeczytać Oświadczenie w sprawie zmian w Polskim Ładzie dotyczącym 1% podatku dla OPP:  https://www.fundacjaavalon.pl/aktualnosc/oswiadczenie_fundacji_avalon_w_sprawie_zmian_w_polskim_ladzie_dotyczacym_1_podatku_dla_opp.html