Wyślij SMS charytatywny!

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Fundacja Avalon partnerem społecznym filmu Król dopalaczy

Fundacja Avalon, wraz z twórcami filmu „Król Dopalaczy” chcą wpłynąć na zmianę postrzegania niepełnosprawności przez społeczeństwo.Osoby z niepełnosprawnościami pojawią się wśród postaci przedstawionych w filmie i zostaną zaangażowane do pracy na planie. Zdjęcia do filmu wystartują w III kwartale 2021 roku, apremiera planowana jest na jesień 2022 roku.

„Król Dopalaczy” to kryminalny thriller psychologiczny, przedstawiający jaskrawy i niebezpieczny świat dopalaczy. Reżyserem filmu i współautorem scenariusza jest Pat Howl (reżyser „Tamtej nocy”; reżyser II unitu „W głębi lasu” czy „BroadPeak”).Muzykę skomponuje utalentowana i obsypana nagrodami kompozytorka, pianistka i wokalistka, Hania Rani.

Film jest pionierską produkcją realizowaną w duchu odpowiedzialności społecznej.Osoby z niepełnosprawnością będą częścią pokazanej w tam społeczności, oddając realny stan polskiego społeczeństwa, w którym co dziesiąty osoba jest osobą z niepełnosprawnością. Ponadto w przeciwieństwie do stereotypowego przedstawiania niepełnosprawnych jako ofiar lub jako super-bohaterów, w „Królu Dopalaczy” niepełnosprawność będzie przedstawiona jak każda inna cecha– np. płeć, wygląd czy kolor włosów. To ważny krok w kierunku zmiany postrzegania niepełnosprawności.

„W moim przekonaniu jest to inicjatywa pionierska. To pierwszy krok w stronę tego, aby w sztukach filmowych i wizualnych coraz częściej pojawiały się również osoby z niepełnosprawnością, które stanowić będą część świata w nich przestawianego – tak jak ma to miejsce w rzeczywistości. Mam nadzieję, że „Król Dopalaczy” w sposób znaczny przyczyni się do stworzenia w przekazie medialnym i sztuce przestrzeni dla odzwierciedlenia społecznej różnorodności, także pod kątem multisprawnościTo będzie w pełni realizowało jedno z najważniejszych zadań naszej Fundacji” – mówi Sebastian Luty, Prezes Fundacji Avalon, który także pojawi się w obsadzie Króla Dopalaczy, wcielając się w jedną z ważnych postaci przedstawionych w filmie.

Misja naszej Fundacji opiera się na przeświadczeniu, że osoba z niepełnosprawnością może być samodzielna i aktywna w każdej sferze życia. Organizacja podejmuje liczne działania, mające na celu zmianę postrzegania niepełnosprawnościami przez społeczeństwo i same osoby z niepełnosprawnością.