NASZE PROJEKTY

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

AKTUALNOŚCI

Ministerstwo Finansów opublikowało informację dotyczącą rozliczenia 1% należnego podatku od osób fizycznych za 2019 rok, przekazanego w 2020r. Organizacjom pożytku publicznego (OPP). W wykazie, drugie miejsce zajmuje Fundacja Avalon, która wspiera osoby z niepełnosprawnością i przewlekle chore.

IMG 20201001 161552 1W tym roku, z tytułu rozliczenia 1% podatku, na rzecz 8473 organizacji pożytku publicznego, wpłynęła rekordowa kwota w wysokości 907 milionów złotych. Swoje wsparcie przekazało 14,8 miliona podatników, co stanowi ponad 80% ogółu osób aktywnych zawodowo.

W zestawieniu Ministerstwa, pod kątem wysokości przekazanych wpłat, Fundacja Avalon znalazła się na drugim miejscu, z kwotą 50,6 mln złotych, wyższą o ponad trzy miliony złotych w stosunku do roku ubiegłego.

Chciałbym podziękować wszystkim osobom, które zdecydowały się wesprzeć za pośrednictwem Fundacji Avalon osoby z niepełnosprawnościami i przewlekle chore. Wpłaty z 1% wpływają na realną poprawę sytuacji naszych podopiecznych, którzy dzięki nim mogą finansować proces leczenia, rozwijać życiową samodzielność, rehabilitować się a także realizować swoje marzenia. Z roku na rok notujemy coraz większe wsparcie dla podopiecznych naszej Fundacji, zarówno w zakresie rozliczeń podatkowych jak również darowizn czy też zbiórek realizowanych na konkretne cele, chociażby w naszym portalu Helpuj.pl. Jesteśmy za to wsparcie ogromnie wdzięczni, a także jesteśmy dumni z tego, że podopieczni i darczyńcy darzą nas niezmiennie tak wielkim zaufaniem. – komentuje Krzysztof Dobies, Dyrektor Generalny Fundacji Avalon. – Przed nami teraz żmudne zadanie - przystępujemy  do księgowania środków pochodzących z 1% podatku na subkonta podopiecznych, by jak najszybciej mogli oni korzystać z przekazanych im wpłat.