Przekaż 1% podatku

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Aktualności

Fundacja Avalon wysłała do Ministra Finansów Tadeusza Kościńskiego petycję dotyczącą przywrócenie dostępu do informacji o Urzędach Skarbowych przy poszczególnych wpłatach z 1%. Apel poprało 5379 osób, w tym największe organizacje pozarządowe. Stworzona petycja jest reakcją środowiska na brak informacji o szczegółach wpłat z 1% podatku.

AKTUALIZACJA

Kontynuujemy ważny dla nas temat petycji do Ministerstwa Finansów o przywrócenie dostępu do danych Urzędów Skarbowych przekazujących 1%

W naszym kolejnym wysłanym piśmie, które jest odpowiedzią na list od Departamentu Poboru Podatków, podkreślamy iż zależy nam wyłącznie na kontynuacji przekazywania OPP danych US na liście z celami szczegółowymi, jak miało to miejsce w latach ubiegłych. Wierzymy iż przekazanie tych danych nie stoi w sprzeczności z nowym systemem centralizacji dystrybucji wpłat z 1%. Naszą odpowiedź, a także treść listu od Departamentu Poboru podatków można znaleźć tutaj

W 2020 roku Organizacje Pożytku Publicznego po raz pierwszy nie otrzymały informacji o Urzędach Skarbowych, z których pochodziły poszczególne odliczenia z 1% podatku. Dostęp do tych informacji w tym zakresie jest kluczowy z perspektywy podopiecznych. Ograniczenia nie pozwalają im badać skuteczności prowadzonych przez siebie akcji czy zbiórek i uniemożliwiają poszukiwania zagubionych wpłat, które nie trafiły do wskazanej organizacji lub do osób potrzebujących. Problem dotyczy całego sektora, dlatego petycję Fundacji Avalon poparło ponad 5 tys. osób oraz ogólnopolskie organizacje pozarządowe, takie jak Fundacja „Zdążyć z Pomocą”, Fundacja Sedeka, Fundacja Serce Dziecka im. Diny Radziwiłłowej, Fundacja Serce dla Maluszka, Fundacja Diabeciaki czy Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”.