NASZE PROJEKTY

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

AKTUALNOŚCI

Wielkimi krokami zbliża się finałowa runda i rozstrzygnięcie tegorocznej klasyfikacji generalnej Ligi Avalon Extreme Racing - pierwszej w Polsce ligi fanów motosportu zrzeszającej wyłącznie kierowców z niepełnosprawnościami. W tym roku zawodnicy ścigali się już na 8 imprezach na torach w całej Polsce. Start finałowy, podczas którego poznamy mistrza Ligi AE Racing 2020, odbędzie się już w najbliższą sobotę, 7 listopada na torze Motopark Ułęż.

Organizatorem Ligi Avalon EXTREME Racing jest Fundacja Avalon, jedna z największych organizacji pozarządowych
w Polsce pomagających osobom z niepełnosprawnościami. Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach projektu Avalon Extreme, a jego celem jest promocja motosportu wśród OzN oraz pomoc uczestnikom w rozwijaniu pasji motoryzacyjnej. Pomysłodawcą projektu jest Sebastian Luty – sportowiec, rajdowiec, ambasador Avalon Extreme.

Liga 4

Liga Avalon Extreme Racing zrzesza osoby z niepełnosprawnościami, które biorą aktywny udział w  zawodach i wydarzeniach motorsportowych na poziomie amatorskim lub profesjonalnym i  chcą rozwijać swoją pasję pod skrzydłami Fundacji Avalon. Przystąpienie do Ligi jest bezpłatne – wymaga jedynie zgłoszenia przez formularz rejestracyjny znajdujący się pod linkiem:

Każdy członek Ligi AE Racing otrzymuje dofinansowanie uczestnictwa w  imprezach motosportowych: Race Day oraz King of Poland - Drag Race. W sezonie 2020 członkowie Ligi ścigają się łącznie w 9 rundach na torach w całej Polsce. Klasyfikacja generalna uwzględnia 4 najlepsze wyniki.

Tegoroczny sezon był nie lada wyzwaniem dla zawodników Ligi. Starty odbywały się w całej Polsce. Kierowcy z niepełnosprawnościami ścigali się między innymi na torach w Poznaniu, Katowicach i Modlinie. Niejednokrotnie ich umiejętności testowane były w niełatwych warunkach pogodowych. Startowali w 30 stopniowym upale i ulewnym deszczu. Nie obyło się bez przygód, samochody naszych zawodników sprawdziły się w ekstremalnie bojowych warunkach, a efekt zobaczymy w klasyfikacji generalnej rywalizacji. – komentuje Krzysztof Dobies, Dyrektor Generalny Fundacji Avalon - Jesteśmy dumni z kierowców Ligi Avalon Extreme Racing, bo wszyscy wykazali się ogromnym duchem walki. Ich determinacja i pasja do motosportu może być przykładem również dla pełnosprawnych fanów motosportu.

Finałowa runda zawodów odbędzie się w sobotę 7 listopada 2020 na torze Motopark Ułęż. Podczas imprezy Race Day Cup zawodnicy po raz ostatni w tym sezonie będą ścigać się w formule time attack na profesjonalnym torze wyścigowym. Rozstrzygnięcie sobotniego startu pozwoli na wskazanie zwycięzców tegorocznej klasyfikacji generalnej i wyłonienie Mistrza Ligi Avalon Extreme Racing 2020! Najlepszym zawodnikom wręczone zostaną puchary oraz cenne nagrody.

Liga 1