Przekaż 1% podatku

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Aktualności

Fundacja Avalon rozpoczyna publikację cyklu wywiadów #wyłaczamytabu #włączamywiedzę, w ramach którego specjaliści i osoby z niepełnosprawnością ruchową otwarcie rozmawiają o seksualności, rodzicielstwie i niepełnosprawności. Inicjatywa jest realizowana na potrzeby projektu Sekson

Pierwsza rozmowa realizowana w ramach cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę dotyczy rehabilitacji neurologicznej oraz relacji pacjenta z fizjoterapeutą. Gościem rozmowy był Kamil Toczydłowski, fizjoterapeuta Avalon Active z wieloletnim stażem w pracy z osobami z niepełnosprawnością.

Relacja fizjoterapeuty i pacjenta jest dość bliska. Zwykle osoby, które do nas przychodzą, mają łatwość w opowiadaniu o tym, co u nich słychać. Dlatego na początku terapii wolę uświadamiać pacjentowi, że jestem dla niego i jestem otwarty na rozmowę z nim. Ale równocześnie podkreślam, że nie każda informacja może zostać między nami. Bo jeśli dowiaduję się o niepokojących sytuacjach, czasami związanych z przemocą wobec osoby z niepełnosprawnością, to czuję powinność, żeby zareagować i szukać pomocy dla swojego pacjenta – opowiada fizjoterapeuta.

Kamil swoje doświadczenie opisuje w sposób wszechstronny i przedstawia pełen wachlarz emocji, które towarzyszą jego pracy. Zwraca uwagę na stereotypy związane z niepełnosprawnością i na to, że niewłaściwie postrzegana niepełnosprawność może być źródłem frustracji i barierą w realizowaniu własnych potrzeb. Ważną kwestią podkreślaną w rozmowie jest rola rodziny w terapii osób z niepełnosprawnością.

Rodzina i osoby bliskie pełnią najważniejszą rolę w rehabilitacji. Tworzą grunt pod budowę samego siebie, swojego systemu wartości. Zdrowa relacja nie polega na tym, że ktoś ogranicza albo trzyma w zamknięciu drugą osobę. Taka relacja powinna dawać poczucie wolności, bo każdy jest niezależną jednostką. Dlatego nie powinno się zamykać osoby z niepełnosprawnością w klatce i izolować jej od reszty społeczeństwa. Zabranianie i ograniczanie kontaktów w połączeniu z niepełnosprawnością wzmaga w takiej osobie poczucie samotności – dodaje Kamil.

Fizjoterapeuta ostrzega również przed nadopiekuńczością i mechanizmem wyręczania osób z niepełnosprawnością.

Rozmowa z Kamilem Toczydłowskim to preludium do cyklu wywiadów #wyłączamytabu #włączamywiedzę. W kolejnych spotkaniach specjaliści z dziedziny seksuologii, ginekologii, psychologii oraz same osoby z niepełnosprawnościami bez tabu będą mówić o seksualności, rodzicielstwie OzN, dostępie do usług medycznych, w tym o dostosowaniu gabinetów ginekologicznych i urologicznych. Celem cyklu jest rozpoczęcie dyskusji na tematy, które do tej pory były tabuizowane, a tym samym walka z wykluczeniem społecznym osób z niepełnosprawnością.  Kolejne odcinki rozmów, realizowanych w ramach projektu Sekson, ukazywać się będą raz w miesiącu.