Przekaż 1% podatku

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Aktualności

Zapraszamy na kolejny wywiad z cyklu #WyłączamyTabu #WłączamyWiedzę, w którym gościem będzie Adrian Beściak, podróżnik, kierowca startujący w wyścigach Time Attack, ambasador Avalon Extreme i założyciel stowarzyszenia The Best Life. Adrian w rozmowie opowiedział o życiu intymnym mężczyzny z niepełnosprawnością. Wywiad został opublikowany na kanale YouTube Fundacji Avalon.

Adrian porusza się na wózku od 15 roku życia. Swój pierwszy związek rozpoczął zaraz po wypadku, będąc na oddziale intensywnej opieki medycznej. Podczas rozmowy opowiada o ważnych aspektach dotyczących seksualności z perspektywy mężczyzny z niepełnosprawnością. Ważne dla Adriana w rozpoczęciu aktywnego życia seksualnego po wypadku było zaufanie do drugiej osoby.

„To nie jest tak, że z każdą kobietą pójdę do łóżka. Ważne jest zaufanie, poznanie się, żeby móc komuś szczerze o sobie opowiedzieć, o tych aspektach fizjologicznych. Kilka lat po wypadku większość spraw fizjologicznych jest ogarnięta, ale zawsze istnieje ryzyko tak zwanej awarii. Może się to zdarzyć wszędzie, nie tylko w łóżku, ale również na spacerze.” – mówi Adrian Beściak.

W rozmowie Adrian doradza również jak zadbać o własne możliwości reprodukcyjne. Ponadto podkreśla potrzebę rehabilitacji seksualnej osób z niepełnosprawnością. Taka forma terapii jest popularna chociażby w krajach Europy Zachodniej.

„Dostęp do rehabilitacji seksualnej jest bardzo ważny, bo kiedy wychodzimy ze szpitala jesteśmy stabilni, ale niewiele wiemy o sobie, o swoim ciele. Często podkreślam, że orgazm odczuwamy całym ciałem. Ważne, żeby po wypadku zidentyfikować swoje punkty erogenne. Pomoc w poznaniu swojego ciała udzielana przez osoby odpowiednio do tego przygotowane jest niezwykle ważna w powrocie do aktywnego życia.” – podkreśla Adrian.

Po wypadku na motorowerze, Adrian porusza się z pomocą wózka inwalidzkiego. Jest bardzo aktywny sportowo. Obecnie ściga się w zawodach Time Attack w ramach ligi Avalon Extreme Racing. Angażował się również w pomoc potrzebującym dzieciom w ramach zainicjowanego przez siebie stowarzyszenia The Best Life.

Rozmowa z Adrianem to kolejny wywiad z cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę, prowadzonego w ramach projektu Sekson Fundacji Avalon. Celem cyklu jest rozpoczęcie dyskusji na tematy, które do tej pory były tabuizowane. Kolejne odcinki rozmów, realizowanych w ramach projektu Sekson, ukazywać się będą raz w miesiącu.