NASZE PROJEKTY

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

AKTUALNOŚCI

Artur Świercz, aktywista, radny powiatu pruszkowskiego i bloger z niepełnosprawnością prowadzący stronę Barierołamacz na Facebooku w wywiadzie prowadzonym w ramach cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę opowiedział o byciu w związku z perspektywy osoby z niepełnosprawnością. Rozmowa została opublikowana na kanale YouTube Fundacji Avalon. Wywiad zrealizowano w ramach projektu Sekson, poświęconego seksualności i rodzicielstwu osób z niepełnosprawnościami.

Artur porusza się na wózkuOtrzech lat jest w związku z Magdą. Podczas rozmowy opowiada o codziennym życiu z perspektywy mężczyzny z niepełnosprawnością ruchową. Zwraca uwagę na to, że niepełnosprawność w związku jest elementem drugorzędnym, nie wpływającym na relacjmiędzy dwojgiem ludzi. Podział obowiązków między Arturem i jego dziewczyną Magdą wynika z ich predyspozycji, a nie stopnia sprawności fizycznej. Ważną kwestią podkreślaną w rozmowie jest rola partnera w zmianie postrzegania niepełnosprawności.

„W związku nie ma taryfy ulgowej, tutaj nie mogę grać stereotypowej osoby z niepełnosprawnością. Rzeczywiście mam być mężczyzną, prawdziwym facetem. Faktem jest, że moja dziewczyna zabija pająki w domu, bo ja się ich strasznie boję, ale młotek jest w moich rękach.” – podkreśla bohater

Arturbez tabu i z pełną otwartością mówi o postrzeganiu męskości w kontekście wsparcia ze strony swojej partnerki. Nie zgadza się z powszechną tezązgodnie z którą mężczyzna z niepełnosprawnością ma problem z otrzymywaniem pomocy od osoby bliskiej, a zwłaszcza w ramach relacji damsko-męskiej.

„Moim zdaniem o dojrzałości mężczyzny świadczy umiejętność proszenia o pomoc i jej przyjęciaNie wstydzę się tego. Ważna jest relacja między partnerami, pewność i zaufanie do osoby, którą ma się obok siebie. Dlatego, kiedy jest mi potrzebna pomoc to bez oporów proszę o nią swoją dziewczynę. Oczywiście nie robię tego notorycznie, bo Magda czuje, kiedy ściemniam, że jej potrzebuję.” – podkreśla Artur Świercz

Artur wraz ze swoją dziewczyną Magdą zaangażowani są w działania na rzecz przełamywania tabu, którym wciąż owiane są związki osób z niepełnosprawnością. Dołączyli do projektu Sekson Fundacji Avalon biorąc udział w sesji zdjęciowej zorganizowanej na potrzeby cyklu „Pełnosprawni w miłości”, której wirtualną odsłonę można obejrzeć na stronie www.sekson.pl/pelnosprawni-w-milosci

Rozmowa z Arturem Świerczem to drugi wywiad z cyklu #wyłączamytabu#włączamywiedzę prowadzonego w ramach projektu Sekson Fundacji Avalon. W kolejnych spotkaniach, specjaliści z dziedzin seksuologii, ginekologii, psychologii oraz osoby z niepełnosprawnościami bez tabu mówią o seksualności, rodzicielstwie OzN, dostępie do usług medycznych, w tym o dostosowaniu gabinetów ginekologicznych i urologicznych. Celem cyklu jest rozpoczęcie dyskusji na tematy, które do tej pory były tabuizowane. Kolejne odcinki rozmów, realizowanych w ramach projektu Sekson, ukazywać się będą raz w miesiącu.