Przekaż 1% podatku

Okaż wsparcie podopiecznym Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Załóż subkonto!

Poznaj możliwości, które Ci daje Fundacja Avalon. Czytaj więcej...

Zbadaj się. Nie odkładaj!

Odkryj Mapę Dostępności Fundacji Avalon Czytaj więcej...

Aktywność kluczem do niezależności

Weź udział w bezpłatnym projekcie współfinansowanym ze środków PFRON, także online. Czytaj więcej...

Nasze projekty

Numer KRS: 0000270809

Numer konta: 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001

Dane do przelewów walutowych i zagranicznych

Aktualności

Dr n. hum. Alicja Długołęcka, pedagożka i edukatorka seksualna, partnerka merytoryczna projektu Sekson,w wywiadzie prowadzonym w ramach cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę rozmawiała otwarcie o życiu intymnym osób z niepełnosprawnością. Rozmowa została opublikowana na kanale YouTube Fundacji Avalon. Wywiad zrealizowanow ramach projektuSekson,poświęconego seksualności i rodzicielstwu osób z niepełnosprawnościami, prowadzonego przez Fundację Avalon.

Doktor Alicja Długołęcka w rozmowie mówiła o samoświadomości wzakresie seksualnościoraz o potrzebieniezależności w podejmowaniu decyzji o swoim życiu intymnym przez osoby z niepełnosprawnościami. Ogromną rolę w przełamaniu tabu dotyczącego życia intymnego OzN odgrywaja najbliższe otoczenie, dlatego seksuolożka podkreśliła potrzebę edukowania rodziców osób z niepełnosprawnościami i oswajania ich lęków. Ważnym elementem rozmowy były również ograniczenia, jakie napotykają osoby z niepełnosprawnością w zakresie dostępu do wiedzy o seksualności.

Dr n. hum. Alicja Długołęcka jest również wykładowczynią na Podyplomowych Studiach Wychowania Seksualnego na Uniwersytecie Warszawskim oraz na Wydziale Rehabilitacji Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Swoją pracę naukową i popularyzatorską poświęca profilaktyce zaburzeń psychoseksualnych, szeroko rozumianej edukacji seksualnej oraz propagowaniu zdrowia seksualnego.  Na co dzień pracuje w Centrum Terapii Lew-Starowicz w Warszawie.

Rozmowa z Alicją Długołęcką to kolejny wywiad z cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę prowadzonego w ramach projektu Sekson Fundacji Avalon. W kolejnych spotkaniach, specjaliści z dziedzin seksuologii, ginekologii, psychologii oraz osoby z niepełnosprawnościami bez tabu mówią o seksualności, rodzicielstwie OzN, dostępie do usług medycznych, w tym o dostosowaniu gabinetów ginekologicznych i urologicznych. Celem cyklu jest rozpoczęcie dyskusji na tematy, które do tej pory były tabuizowane. Kolejne odcinki rozmów, realizowanych w ramach projektu Sekson, ukazywać się będą raz w miesiącu.