Wywiad z Renatą Orłowską

Z Renatą porozmawiano o aktywizmie i działaniach społecznych, które są bardzo ważną częścią jej codziennego życia. Poruszono temat seksualności i kobiecości z jej perspektywy, jako kobiety z niepełnosprawnością - na różnych etapach życia.

Renata opowiedziała także o tym, jak zachować intymność w związku, gdy jedna osoba wykonuje codzienne czynności opiekuńcze i pomocowe względem drugiej. Z rozmowy dowiecie się także, co ją wkurza – jakie obszary dotyczące osób z niepełnosprawnościami wymagają zmian, m.in. jest to potrzeba wsparcia osób, które doświadczają różnych rodzajów przemocy czy nieuregulowana sytuacja pracownic seksualnych w Polsce.

Renata jest aktywistką i działaczką na rzecz osób z niepełnosprawnościami, w zakresie praw kobiet, seksualności, niepełnosprawności. Na co dzień jako pracownica socjalna wspiera osoby z chorobą Alzheimera. Prowadzi szkolenia, wykłady i warsztaty z zakresu bycia osobą sojuszniczą wobec osób z niepełnosprawnościami.  Jest autorką bloga zaniczka.pl, na którym porusza tematy tabu i edukuje o sytuacji osób z niepełnosprawnościami w Polsce.

Renata jest członkinią Zespołu Eksperckiego projektu Sekson i członkinią Rady Konsultacyjnej Ogólnopolskiego Strajku Kobiet w zespołach ds. Osób z Niepełnosprawnościami i Praw Kobiet. Jest sojuszniczką osób z LGBTQ+, pracownic seksualnych i osób pomagających w aborcji. Od lat propaguje ciałoakceptację, destygmatyzację, normalizację i wolność w myśleniu.

Wesprzyj działania Fundacji Avalon