Województwo Śląskie posiada coraz więcej ośrodków sportowych, dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnością. Brawo!

W dniach 13-15 stycznia, odbędzie się już kolejne specjalistyczne szkolenie z cross treningu. Tym razem nasz wykwalifikowany trener odwiedzi CrossBox OldMine w Katowicach. Dzięki szkoleniu klub dołączy do mapy ośrodków sportowych dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, którą Fundacja Avalon tworzy od 2021 roku. Będzie to już drugi (lecz nie ostatni) ośrodek sportowy w województwie śląskim, w którym OzN będą mogły uprawiać sport pod okiem wykwalifikowanych trenerów, co zdecydowanie ułatwi im pokonywanie własnych barier.

Na czym polega szkolenie w Katowicach?

Specjalistyczny kurs trwa trzy dni i składa się z części teoretycznej oraz praktycznej. Osobą prowadzącą będzie Przemysław Staniszewski – certyfikowany trener mający wieloletnie doświadczenie w pracy ze sportowcami z niepełnosprawnością. Asystować mu będzie Janusz Jaworski, który sam jest osobą z niepełnosprawnością i aktywnie uczestniczy w regularnych treningach kondycyjno-siłowych organizowanych stacjonarnie w Fundacji Avalon. Szkolenie dedykowane jest osobom, które biorą udział w zajęciach sportowych, w tym wolontariuszom, opiekunom oraz członkom rodzin osób z niepełnosprawnościami, a przede wszystkim kadrze trenerskiej obiektów sportowych. Celem kursu jest zapewnienie OzN poczucia bezpieczeństwa i pewności siebie, na każdym etapie ścieżki zmierzającej w stronę zwiększenia aktywności sportowej.

Katowicki CrossBox OldMine na mapie sportowej dostępności Fundacji Avalon

Szkolenia realizowane są w ramach dofinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji projektu „Aktywni z Avalon”. Jego celem jest przeszkolenie kadry ośrodków sportowych z cross treningu w wybranych województwach w Polsce oraz rozwój sportów ekstremalnych i aktywizacja osób z niepełnosprawnościami. Efektem projektu będzie mapa miejsc, za pomocą której osoby doświadczające niepełnosprawności będą̨ mogły znaleźć odpowiedni dla siebie ośrodek sportowy z dostosowaną infrastrukturą sportową oraz odpowiednio przygotowanym personelem. Relacje ze szkoleń można śledzić w mediach społecznościowych kanału Avalon Extreme.

Wesprzyj działania Fundacji Avalon