Sukces społeczeństwa obywatelskiego! 1,5% podatku dla OPP stał się faktem!

W dniu 9 czerwca 2022 roku w Polsce zakończyła się trwająca od 2003 roku historia „odpisu” 1% podatku dla Organizacji Pożytku Publicznego. Od teraz odpis ten wynosił będzie… 1,5% podatku. Zmiana ta to jeden z elementów nowego prawa podatkowego, które zostało wczoraj uchwalone przez Sejm i czeka teraz na podpis Prezydenta RP. O tę zmianę od dawna starało się całe środowisko OPP. Z inicjatywy Fundacji Avalon o 1,5% podatku poprosiło też w liście otwartym do premiera Mateusza Morawieckiego 9 największych Organizacji Pożytku Publicznego. Pod listem tym następnie podpisało się blisko 250 kolejnych OPP.

Zmiany podatkowe wprowadzane w Polskim Ładzie, a potem w przepisach naprawiających Polski Ład, niosły skutki pozytywne i negatywne. Pozytywnym jest znaczące podwyższenie kwoty wolnej od podatku, a także obniżenie stawki PIT z 17% do 12% w progu podatkowym 120 tys. zł. Negatywnym skutkiem przepisów było – wynikające z niższych podatków - znaczące obniżenie przychodów Organizacji Pożytku Publicznego z tytułu 1% podatku. Było – ponieważ wczorajsza decyzja Sejmu zniwelowała ten skutek. W przyszłym roku polscy podatnicy przekażą organizacjom 1,5% swojego podatku.

- To wielki sukces!!! Ogromna, jakościowa zmiana w funkcjonowaniu w Polsce społeczeństwa obywatelskiego i Organizacji Pożytku Publicznego! Nie dość, że udało się oddalić widmo politycznej kontroli nad rekompensatą dla organizacji, to jeszcze wprowadzone zostało najlepsze możliwe rozwiązanie – czytelne, uczciwe, proste, efektywne, a przede wszystkim oparte na decyzjach podatników. O to od miesięcy prosiliśmy my i wiele innych organizacji, o tym mówiliśmy w czasie całej batalii w Radzie Ministrów, Sejmie i Senacie. I nasze prośby zostały wysłuchane! – mówi Krzysztof Dobies, dyrektor generalny Fundacji Avalon

Na zdjęciu Krzysztof Dobies przemawiający do mikrofonu.

Rozwiązanie 1,5% dla OPP oznacza nie tylko poczucie bezpieczeństwa dla wszystkich ponad 9 tysięcy Organizacji Pożytku Publicznego. To także ogromna szansa uniknięcia poważnego finansowego obciążenia, jakie groziło osobom korzystającym z bezpośredniego wsparcia OPP realizowanego za pomocą tzw. subkont. W tym także ponad 12 tysiącom podopiecznych Fundacji Avalon.

- Mało osób dawało nam szansę na sukces. Większość twierdziła, że to nie może się udać, że przeciwności jest za dużo. Jednak ciężka praca i wiara w sukces potrafi dać nieprawdopodobne efekty. Sam jeszcze nie mogę uwierzyć w to, co się stało. Ze stworzonej „od zera” kilkanaście lat temu organizacji wyrosła Fundacja Avalon, która dziś przyczyniła się do zmiany prawa w Polsce na rzecz całego środowiska Organizacji Pożytku Publicznego oraz osób będących beneficjentami - już starego – systemu 1% podatku. Jestem tak dumny, że aż się popłakałem! Dziękuję całemu zespołowi pracowników naszej Fundacji, którzy od kilku miesięcy byli na 200% zaangażowani w tą nierówną walkę. Bez Was by się to nie udało. Szczególne podziękowania należą się Krzysztofowi Dobiesowi i Łukaszowi Wielgoszowi. Panowie, chapeau bas! - mówi Sebastian Luty, prezes zarządu Fundacji Avalon.

Fundacja Avalon od samego początku uczestniczyła w pracach nad przepisami, starając się wpłynąć na ich zmianę. W pierwszej kolejności złożyła obszerne stanowisko w rządowych konsultacjach publicznych. Po rozpoczęciu prac w parlamencie, przedstawiciele Fundacji wzięli udział w pracach Sejmowej Komisji Finansów Publicznych, apelując już wówczas o poparcie dla projektu 1,5% podatku dla OPP zainicjowanego przez Posłankę Jagnę Marczułajtis-Walczak. Fundacja zainicjowała także powstanie i była autorem listu otwartego największych OPP do premiera Mateusza Morawieckiego z prośbą o poparcie dla tego właśnie rozwiązania. List podpisało blisko 250 OPP.

- Wiedzieliśmy, że tutaj niezbędna jest jedność całego środowiska Organizacji Pożytku Publicznego. Od początku więc staraliśmy się sprawić, by ze strony NGO płynął jeden, wspólny przekaz – prosimy o 1,5% dla OPP. A dziś trzeba ogromnie podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do tego sukcesu. Organizacje społeczne, aktywiści, społecznicy, ale także życzliwi politycy, czy także aktywni podopieczni organizacji – to nasza wspólna praca i nasz wspólny sukces. Sami byśmy tego nie zrobili – mówi Łukasz Wielgosz, członek zarządu Fundacji.

Na zdjęciu przedstawiciele OPP podczas konferencji prasowej w Senacie. Dwie osoby na wózkach i pięć pełnosprawnych.

Po odrzuceniu poprawki przez Sejm i ponownym jej wniesieniu przez Senat, przedstawiciele Fundacji uczestniczyli w pracach Senackiej Komisji Budżetu i Finansów Publicznych, znów prosząc Senatorów o życzliwość dla tej zmiany. W ostatnich dniach przed głosowaniem Fundacja zwróciła się pisemnie do wszystkich 460 Posłów na Sejm RP z prośbą o poparcie poprawki 1,5%. Dzień przed głosowaniem w Sejmie przedstawiciele Fundacji Avalon, Fundacji Dzieciom Zdążyć z Pomocą i OFOP wzięli udział w konferencji prasowej Senackiej Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej, w czasie której ponownie wystąpili z prośbą o ustanowienie 1,5% podatku dla OPP.

9 czerwca 2022 roku, 227 głosami  ”za” (dokładnie tyloma, ile wynosiła wymagana większość), Sejm RP uchwalił prawo dające możliwość odpisania 1,5% podatku dla Organizacji Pożytku Publicznego.

Jeśli przepisy zaakceptuje Prezydent - od stycznia 2023 roku wszyscy polscy podatnicy będą mogli właśnie taką cząstkę podatku – 1,5% - przekazać Organizacji, wskazując jednocześnie cel szczegółowy, a więc bardzo często – konkretną osobę czy rodzinę, której chcą pomóc.

Wesprzyj działania Fundacji Avalon