Rehabilitacja online dla osób z niepełnosprawnościami z całej Polski

Niezależnie od tego gdzie mieszkasz, jeśli posiadasz orzeczenie o niepełnosprawności - możesz wziąć udział w rehabilitacji online. Wystarczy, że masz komputer i połączenie z Internetem. Fundacja Avalon jako jedna z niewielu placówek świadcząca kompleksową rehabilitację dla osób z niepełnosprawnościami, umożliwia udział w zajęciach online również bezpłatnie dla osób przebywających na terenie województwa mazowieckiego. W pandemicznej rzeczywistości Fundacja dociera do osób z całej Polski, które mają ograniczony dostęp do rehabilitacji. Więcej informacji można znaleźć na stronie: aktywni.fundacjaavalon.pl. Chęć udziału w projekcie można zgłosić telefonicznie pod nr. 796 324 328 lub mailowo: [email protected].

Pierwsze spotkanie z fizjoterapeutą Avalon Active ma formę zdalnej konsultacji na platformie Zoom. Wtedy nasz rehabilitant wraz z pacjentem określa cel, jaki chce osiągnąć dzięki rehabilitacji. Kontakt jeden-na-jeden i indywidualne podejście są bardzo ważnym elementem terapii prowadzonej w naszej Fundacji. Dlatego też przez cały czas trwania terapii pacjent ma dedykowanego sobie rehabilitanta, z którym pracuje indywidualnie.

W terapii online brak sprzętu rehabilitacyjnego nie jest przeszkodą. Nasi rehabilitanci proponują pacjentowi wykorzystanie elementów najbliższego otoczenia np. butelek z wodą czy nawet miotły, które w domowych warunkach mogą być substytutem profesjonalnego sprzętu.

Do udziału w zajęciach online konieczne jest posiadanie urządzenia z kamerą oraz połączenie z Internetem. Rehabilitanci pokazują ćwiczenia, które następnie pacjenci odwzorowują. Stałe połączenie video umożliwia bieżącą korektę postawy i poprawę jakości wykonywanych ćwiczeń.

Fizjoterapeutka odwrócona plecami rozciąga gumę do ćwiczeń. Przed nią otwarty laptop leżący na stole.