Fundacja Avalon wprowadza usługę rehabilitacji seksualnej

Od lipca 2022 roku w Fundacji Avalon będzie można skorzystać z konsultacji z zakresu rehabilitacji seksualnej. Dyżury będzie prowadziła seksuolożka Patrycja Wonatowska. Konsultacje będą odbywały się stacjonarnie lub online. Będą dofinansowane dla osób posiadających orzeczenie o niepełnosprawności.

Nowa usługa

Fundacja Avalon wyszła naprzeciw potrzebom osób z niepełnosprawnościami i w ramach Projektu Sekson uruchamia konsultacje z rehabilitacji seksualnej. Dyżur seksuolożki, Patrycji Wonatowskiej będzie odbywał się raz w miesiącu. Na konsultacje zarówno stacjonarne w Fundacji Avalon, jak i w formie online, będą obowiązywały zapisy. W godzinnej konsultacji można uczestniczyć samodzielnie lub z partnerką, partnerem.

Rehabilitacja seksualna

Rehabilitacja seksualna to proces usprawniający i umożliwiający realizację satysfakcjonującego życia seksualnego. Jej głównym celem jest przywracanie zdrowia seksualnego oraz leczenie lub minimalizowanie zaburzeń seksualnych, które mogą wynikać z niepełnosprawności, choroby lub doświadczonego urazu. Podczas konsultacji zdiagnozowane zostaną przyczyny występujących trudności i problemów, zostaną wypracowane i dopasowane rozwiązania, uwzględniające potrzeby oraz oczekiwania, ale także możliwości i ograniczenia. Konsultacje są dedykowane osobom z niepełnosprawnościami, ich partnerom i partnerkom.

Dofinansowanie

Konsultacje z rehabilitacji seksualnej są usługą płatną. Fundacja Avalon dofinansuje je osobom posiadającym orzeczenie o niepełnosprawności. W tym przypadku cena godzinnej konsultacji stacjonarnej lub online będzie wynosiła 100 zł. Dla osób bez orzeczenia cena godzinnej konsultacji stacjonarnej wynosi 200 zł, a konsultacji w formie online – 150 zł.

Prowadząca

Konsultacje będzie prowadziła edukatorka seksualna, seksuolożka Patrycja Wonatowska. Absolwentka Wyższej Szkoły Pedagogicznej ZNP i studiów podyplomowych z zakresu seksuologii klinicznej. Członki Polskiego Towarzystwa Seksuologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Naukowego AIDS. Współzałożycielka Instytutu Pozytywnej Seksualności. Swoją pracę poświęca profilaktyce zaburzeń psychoseksualnych, szeroko rozumianej edukacji seksualnej i propagowaniu zdrowia seksualnego.

Zapisz się!

Zapisy na konsultacje przyjmujemy przez formularz zapisów, a także telefonicznie (666 324 329) i mailowo ([email protected]). Wszystkie informacje i dostępne terminy konsultacji znajdują się na stronie internetowej Projektu Sekson w zakładce Rehabilitacja seksualna.

Wesprzyj działania Fundacji Avalon