Fundacja Avalon szkoli kadry trenerskie w Szczecinie!

Już drugi ośrodek w województwie zachodniopomorskim dołączy do tworzonej przez Fundację Avalon mapy miejsc treningowych dostępnych dla OzN. Wszystko dzięki profesjonalnemu szkoleniu z prowadzenia cross treningu, które odbędzie się już niebawem, bo od 10 do 12 grudnia w ośrodku Professional Fitness Center & Functional Strength ProGym.

Cross trening, czyli trening siłowo-wytrzymałościowy, polega na wykorzystywaniu ciężaru własnego ciała, przy jednoczesnym wykonywaniu określonej liczby powtórzeń danych ćwiczeń.

Trzydniowy kurs składa się z części teoretycznej oraz praktycznej, dzięki czemu każdy z uczestników szkolenia będzie miał wiedzę dotyczącą prowadzenia tego rodzaju zajęć. Szkolenie dedykowane jest głównie kadrze ośrodka sportowego, jednak mile widziani są również wolontariusze, opiekunowie oraz członkowie rodzin osób z niepełnosprawnościami, ponieważ Fundacji, zależy by OzN mogły czuć się bezpiecznie i pewnie na każdym etapie ścieżki zmierzającej w stronę zwiększenia aktywności sportowej.

Szkolenie prowadzi Przemysław Staniszewski – certyfikowany trener, który wiedzę łączy z wieloletnim doświadczeniem w pracy ze sportowcami z niepełnosprawnością w ramach projektu sportów extremalnych Avalon Extreme.

Mapa sportowej dostępności Fundacji Avalon

Szkolenia realizowane są w ramach dofinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji projektu „Aktywni z Avalon”. Jego celem jest przeszkolenie kadry ośrodków ze sportów dostosowanych do OzN w wybranych województwach w Polsce oraz rozwój sportów ekstremalnych i aktywizacja osób z niepełnosprawnościami. Efektem projektu będzie utworzenie mapy miejsc, dzięki której OzN będą mogły szybciej i łatwiej znaleźć najlepszy ośrodek sportowy z dostosowaną dla nich indrastrukturą sportową oraz odpowiednio przygotowanym personelem. Wszystkie treningi relacjonowane będą w mediach społecznościowych projektu Avalon Extreme.

Wesprzyj działania Fundacji Avalon