Adrian porusza się na wózku od 15 roku życia. Swój pierwszy związek rozpoczął zaraz po wypadku, będąc na oddziale intensywnej opieki medycznej. Podczas rozmowy opowiada o ważnych aspektach dotyczących seksualności z perspektywy mężczyzny z niepełnosprawnością. Ważne dla Adriana w rozpoczęciu aktywnego życia seksualnego po wypadku było zaufanie do drugiej osoby.

„To nie jest tak, że z każdą kobietą pójdę do łóżka. Ważne jest zaufanie, poznanie się, żeby móc komuś szczerze o sobie opowiedzieć, o tych aspektach fizjologicznych. Kilka lat po wypadku większość spraw fizjologicznych jest ogarnięta, ale zawsze istnieje ryzyko tak zwanej awarii. Może się to zdarzyć wszędzie, nie tylko w łóżku, ale również na spacerze.” – mówi Adrian Beściak.

W rozmowie Adrian doradza również jak zadbać o własne możliwości reprodukcyjne. Ponadto podkreśla potrzebę rehabilitacji seksualnej osób z niepełnosprawnością. Taka forma terapii jest popularna chociażby w krajach Europy Zachodniej.

„Dostęp do rehabilitacji seksualnej jest bardzo ważny, bo kiedy wychodzimy ze szpitala jesteśmy stabilni, ale niewiele wiemy o sobie, o swoim ciele. Często podkreślam, że orgazm odczuwamy całym ciałem. Ważne, żeby po wypadku zidentyfikować swoje punkty erogenne. Pomoc w poznaniu swojego ciała udzielana przez osoby odpowiednio do tego przygotowane jest niezwykle ważna w powrocie do aktywnego życia.” – podkreśla Adrian.

Po wypadku na motorowerze, Adrian porusza się z pomocą wózka inwalidzkiego. Jest bardzo aktywny sportowo. Obecnie ściga się w zawodach Time Attack w ramach ligi Avalon Extreme Racing. Angażował się również w pomoc potrzebującym dzieciom w ramach zainicjowanego przez siebie stowarzyszenia The Best Life.

Rozmowa z Adrianem to kolejny wywiad z cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę, prowadzonego w ramach projektu Sekson Fundacji Avalon. Celem cyklu jest rozpoczęcie dyskusji na tematy, które do tej pory były tabuizowane. Kolejne odcinki rozmów, realizowanych w ramach projektu Sekson, ukazywać się będą raz w miesiącu.