Żeglarstwo osób niepełnosprawnych - dlaczego nie?

Żeglarstwo osób niepełnosprawnych – dlaczego nie?

Przygoda z żeglarstwem jest wspaniałą szkołą dla każdego z nas. Pięknych słów użył kapitan jachtowy, legenda żeglarstwa Maciej Krzeptowski zapytany co daje żeglarstwo? Daje pokorę i otwartość wobec ludzi. Żeglowanie daje poczucie wolności, ale jednocześnie wyrabia poczucie obowiązku i odpowiedzialności za innych. W sposób doskonały potrafi uzmysłowić człowiekowi związek między wolnością a obowiązkiem. Uczy, że prawdziwa wolność to nie jest brak zasad i ograniczeń. Kształtuje charakter, gdyż zmusza do podejmowania odpowiedzialnych decyzji oraz przewidywania. Uczy wyznaczać sobie osiągalne cele, do których dążymy, chociażby najprostszy przykład: jak dotrzeć z punktu A do punktu B na mapie. Jednocześnie można śmiało powiedzieć, że staje się swego rodzaju psychoterapią, pozwalając człowiekowi oddalić się od problemów, które w metaforyczny sposób pozostawia na lądzie. Szum wody i wiatru, uderzające o maszty, wanty niczym muzykoterapia wprowadza nas w błogostan, uspokaja i wycisza. Uczy obcowania z dziką przyrodą, z nieokiełznaną naturą, z żywiołami wody i wiatru, to nieporównywalna z niczym przygoda. Kontakt z ludźmi, staje się zupełnie inny niż na co dzień.

2

Dlatego jeżeli jeszcze zastanawiasz się, czy żeglarstwo jest dla Ciebie, podpowiem, że uczestnikiem zajęć żeglarstwa niepełnosprawnych ruchowo może być prawie każdy. Osoby z porażeniami i niedowładami kończyn, i ich amputacjami. Osoby z mózgowym porażeniem dziecięcym, osoby po urazach rdzenia kręgowego oraz wiele innych.

Żeglarstwo turystyczne nie jest wymagające. Sztormiak przeciwdeszczowy, obuwie o miękkiej jasnej podeszwie, nakrycie głowy, okulary chroniące przed słońcem oraz wiadro dobrego humoru gwarantują wspaniałą przygodę.

W Polsce główną instytucją organizującą zajęcia żeglarstwa osób niepełnosprawnych jest POLSKI ZWIĄZEK ŻEGLARZY NIEPEŁNOSPRAWNYCH. Rokrocznie organizowane są nieodpłatne szkoleniowe warsztaty żeglarskie, których celem jest nauka żeglowania osób niepełnosprawnych. Warsztaty są całkowicie bezpłatne dla uczestników. Zagwarantowane jest wyżywienie, zakwaterowanie, czarter jachtów oraz instruktorzy. Uczestnicy w trakcie dwóch tygodni szkolenia uczą się aby dobrowolnie pod koniec warsztatów podejść do egzaminu państwowego oraz otrzymać podstawowe uprawnienia żeglarskie: patent żeglarza jachtowego. Aby zakwalifikować się do udziału w warsztatach należy mieć ukończone 18 lat oraz należy posiadać orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym lub umiarkowanym. Więcej informacji dotyczących warsztatów, bądź dla bardziej wtajemniczonych aktualnych terminów regat, można znaleźć na stronie internetowej PZŻN http://www.pzzn.pl/

3

Opracowała: Katarzyna Otulak

Zdjęcia źródło: www.tourism-promotion.net

www.rejsuj.pl

Odsłony: 1926

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

0000270809

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a