Zaopatrzenie medyczne

Możemy tu wyróżnić m.in. balkoniki, kule, wózki, ortezy, gorsety, protezy czy obuwie i wkładki ortopedyczne. Są to przedmioty, których zadaniem jest poprawa utraconych funkcji, a czasem ich stworzenie. Rynek medyczny jest pełen tego typu produktów, dlatego warto wiedzieć, co dokładnie chcemy znaleźć.

Dla poprawy lokomocji i równowagi wykorzystuje się kule, laski i kije w różnych modyfikacjach. Dodatkowo w niektórych przypadkach konieczne może być używanie balkonika czy chodzika. Są one stabilniejsze, a dodatkowo mogą mieć miejsce do siedzenia.

Odrębną opcją jest wózek. W tym wypadku wybór również jest szeroki i każdy może wybrać model odpowiadający jego potrzebom. W najprostszym podziale można wyróżnić wózki inwalidzkie, elektryczne i aktywne.

Do zaopatrzenia ortopedycznego należą także protezy. Są one dobierane indywidualnie w zależności od przeznaczenia. Celem protezy jest odtworzenie utraconej kończyny lub jej części, dzięki czemu w mniejszym lub większym stopniu odzyska się właściwą funkcję. W tym wypadku najważniejsze jest odpowiednie dobranie leja protezowego. Jest to konieczne, aby zapewnić wygodę i komfort, bez których nawet najlepsza proteza nie spełni swojego zadania. Wśród protez można wyróżnić protezy kończyn dolnych i protezy kończyn górnych.  Głównym zadaniem protez kończyn dolnych jest przywrócenie funkcji podporowej, umożliwienie chodu i estetyka. Kończyny górne poza aspektem estetycznym powinny w jak najwyższym stopniu odtwarzać funkcje manualne.

Do wspomagania funkcji ruchowych używane są ortezy. Przykładem mogą być ortezy statyczne i dynamiczne, łuski, szyny odwodzące, kaski korekcyjne, aparaty derotujące kończyn dolnych, ortezy odwodzące dla kończyn górnych i wiele, wiele innych. Pozwalają one stabilizować stawy, nadawać właściwe ustawienie nie tylko kończyn, ale i tułowia, czy jak kaski korekcyjne, umożliwiać prawidłowy wzrost kości. Tutaj także konieczny jest precyzyjny dobór ortezy, gdyż tylko wtedy dobrze spełni swoją funkcję.

Kolejnym ważnym elementem zaopatrzenia ortopedycznego są obuwie i wkładki. Używane są one w celu korekcji i zapobiegania wadom stóp, właściwemu rozkładowi obciężenia na stopy, ochrony miejsc zmienionych chorobowo oraz w celach kosmetycznych, dla uzupełnienia brakujących tkanek. Można wyróżnić obuwie profilaktyczne, korygujące i wyrównujące skrócenia kończyn. Także wkładki dobiera się w zależności od dolegliwości. Wkładki dla płaskostopia mają na celu odtworzenie łuków stopy, przy stopie koślawej lub szpotawej, ważne jest jej prawidłowe ustawienie, a w przypadku zespołu stopy nadwrażliwej czy ostróg piętowych ważne jest odciążenie miejsc bolesnych.

Wybór zaopatrzenia ortopedycznego powinien być zawsze dobrany do potrzeb i skonsultowany ze specjalistami, ponieważ tylko to gwarantuje jego prawidłowe wykorzystanie. Dzięki temu można uniknąć komplikacji wynikających z niewłaściwego dobrania zaopatrzenia.

Autor: Paweł Ruszczuk (fizjoterapeuta)

Odsłony: 1930

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a