Uzdrawiająca moc sztuki

„Uzdrawiająca moc sztuki”

Nie od dziś wiadomo, że sztuka to nieodłączny element kultury, towarzyszący człowiekowi od zarania dziejów. Na co dzień budzi w nas różne odczucia, skłania do refleksji lub po prostu cieszy oko. Jak się okazuje, sztuka posiada także właściwości terapeutyczne, lecznicze, poznawcze, edukacyjne oraz ogólnorozwojowe. Daje szerokie możliwości wyrażania emocji, doświadczeń i przemyśleń, które z jakiś względów są trudne lub niemożliwe do wyartykułowania. Sam akt tworzenia pomaga w lepszym poznaniu siebie – swojej wrażliwości, emocjonalności, potrzeb. Może być także porównywany do procesu samodoskonalenia.

Arteterapia, czyli terapia przez sztukę, posiada kilka odmian. W swojej klasycznej odsłonie bazuje na sztukach plastycznych (malarstwo, rysunek, grafika, rzeźba, techniki mieszane), jako podstawowym narzędziu pracy terapeutycznej. Istnieją także jej odmiany: muzykoterapia, choreoterapia, dramatoterapia oraz biblioterapia, w zależności od stosowanych form artystycznego wyrazu (muzyka, taniec, teatr, literatura). Dzięki tej różnorodności, każdy uczestnik może odnaleźć odpowiednią dla siebie metodę pracy.

Ze względu na swoją specyfikę i ogólnorozwojowy charakter, arteterapia stosowana jest w pracy z osobami dorosłymi, młodzieżą oraz dziećmi. Sprawdza się zarówno w przypadku pacjentów z trudnymi zaburzeniami psychicznymi (jako jeden z elementów złożonego procesu terapeutycznego), osób chorych (niepełnosprawność intelektualna), jak i tych, którzy przeżywają chwilowy kryzys lub, po prostu, chcą lepiej poznać siebie samego. Jako, że zajęcia tego typu mogą odbywać się w grupach, są świetnym polem do nauki budowania relacji interpersonalnych i funkcjonowania w mikrospołeczności.

Arteterapii nie należy traktować jako zwykłych zajęć plastycznych, tanecznych, teatralnych czy jako warsztatów pisarskich. Nie chodzi tu o zdobycie umiejętności i osiąganie jak największych walorów estetycznych prac / działań artystycznych. Tu sensem jest człowiek, jego potrzeby oraz możliwości terapeutyczne, jakie niesie dla niego sztuka. Powstałe prace są ważnym elementem, ale nie celem terapii. Warto się jednak zastanowić, czy sztuka tworzona szczerymi emocjami i odwołująca się do prawdziwych przeżyć, nie jest warta dużo więcej niż najpiękniejszy obraz wiernie odtwarzający naturę…

Więcej na temat arteterapii i ośrodków prowadzących terapię przez sztukę:

Tekst opracowała Natalia Sopniewska, na podstawie:

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a