Powieź to aktualnie temat, którego badania podjęli się specjaliści z całego świata. To struktura, która jest ściśle powiązana z emocjami kumulowanymi w ciele, będącymi odpowiedzią na wszelkie bodźce zewnętrzne towarzyszące nam na co dzień. A jak wiemy jako struktura zbudowana z tkanki łącznej, ściśle przylega do każdego z organów ciała, scalając wszystkie struktury mięśniowe i kostne. Dlatego też wszelkie emocje negatywne lub pozytywne mogą oddziaływać na funkcjonowanie układów w organizmie.

Umiejscowienie bólu wynikającego z przebytej traumy może być lokalne np. zbyt duże napięcie mięśni okolicy miednicy, po przebytym nadużyciu seksualnym lub migrować w odległe okolice ciała ale powiązane tym samym traktem powięziowym tzw. taśmą powięziową.

Czym jest zatem tkanka miękka?

Z anatomicznego punktu widzenia, jest to tkanka, która łączy, wspiera, lub otacza narządy organizmu, i nie jest tkanką kostną. Do tkanek miękkich zalicza się: ścięgna, więzadła, skóra, elementy tkanki łącznej, tkankę tłuszczową, błonę maziową, mięśnie, nerwy, naczynia krwionośne. Na tego typu tkankach również stosuje się mobilizacje, manipulacje oraz wiele innych technik, które dzieli się na poszczególne grupy, w zależności od tkanki wykazującej ograniczenia.

Kiedy jest wskazana terapia?

• Przy podwyższonym napięciu w obrębie tkanek, często generującym efekt bólowy np. zespoły bólowe kręgosłupa,

• Przy ograniczeniach ruchomości stawu/stawów i tkanek podczas ruchu – po załamaniach, operacjach i długotrwałym unieruchomieniu,

• Przy osłabieniu fizjologicznym mięśni – zaburzenia napięcia mięśniowego, sztywność mięśni

• Przy towarzyszącym miejscowym obrzękom i zastojom naczyniowym oraz bliznom pooperacyjnym

• Przy wadach postawy: np. skoliozy, plecy okrągłe, szpotawość/koślawość stóp i kolan

• Przy chorobach zwyrodnieniowych i reumatycznych w celu rozluźnienia mięśni i złagodzenia dolegliwości bólowych

Jedną z technik terapii tkanek miękkich jest Terapia punktów spustowych, która wykorzystuje różne formy ucisku i ruchów w różnych kierunkach we wrażliwych miejscach w tkance mięśniowej. Celem terapii jest uwolnienie się od bólu i poprawa zaburzonych wzorców ruchowych. Terapia punktów spustowych czasem jest też nazywana terapią mięśniowo- powięziową. W terapii wykorzystuje się również inne techniki, jak:

• techniki energizacji mięśni

• mięśniowo-powięziowe rozluźnianie

mm2

• techniki rozluźnienia pozycyjnego

• aktywne rozluźnianie

mm5

• masaż tkanek głębokich

Po więcej informacji zapraszamy do gabinetu Avalon Active podczas bezpłatnej konsultacji z fizjoterapeutą ustalimy plan działania i wskażemy przyczynę Państwa dolegliwości.

Kontakt: Fundacja Avalon – Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym tel. 22 349 97 71 lub 796 324 328 lub mailowo: [email protected]

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a