Terapia Lustrzana

Terapia lustrzana

Terapia lustrzana (Mirror Box Therapy) powstała na podstawie prac i badań profesora V.S.Ramachandrana, amerykańskiego neurologa. Jego wczesne badania nad neuroplastycznością układu nerwowego i bólami fantomowymi u osób po amputacjach kończyn, jak również odkrycie neuronów lustrzanych przez Rizzolattiego, pozwoliły mu stworzyć podstawy teoretyczne do terapii lustrzanej.
            Jak to wygląda w praktyce i jacy pacjenci mogą na tym skorzystać? Zacznijmy może od tej drugiej kwestii. Najwięcej badań naukowych i udowodnionych działań korzystnych dla pacjentów jak do tej pory mamy w leczeniu pacjentów z bólami fantomowymi. Kolejna grupa to osoby z CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) czyli kompleksowym zespołem bólu regionalnego inaczej znanym jako zespół Sudecka. Ostatnio pojawia się coraz więcej badań nad wykorzystaniem terapii lustrzanej w fizjoterapii poudarowej.

Jak wygląda sprzęt? Wystarczy tak naprawdę zwykłe lustro, ale jest dużo wygodniej gdy występuje ono w połączeniu z odpowiednim opakowaniem. A sama terapia? Za przykład weźmy osobę po amputacji kończyny górnej w obrębie przedramienia. Jednym z problemów tej osoby są bóle fantomowe, występujące pod postacią wbijania paznokci palców w zaciśniętą w pięść dłoń, które pacjent odczuwa w kończynie amputowanej. Nie może on pozbyć się bólu, bo nie jest w stanie rozprostować palców, których nie ma. I tu pojawia się terapia lustrzana. Działa ona na zasadzie oszukania mózgu. W dużym skrócie wygląda to w ten sposób, że umieszczamy kończynę po amputacji w osłoniętej części pudełka, zdrową kończynę równolegle do niej tak aby widzieć jej odbicie w lustrze. Tworzymy dzięki temu iluzję dwóch kończyn. Po kilku sesjach terapeutycznych pacjent prostując palce zdrowej ręki czuje ulgę i zmniejszenie bólu po stronie amputowanej. Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione wyżej aspekty, jest to prosta, tania i przede wszystkim skuteczna metoda terapeutyczna.

Opracował: Konrad Kozłowski, na podstawie skryptu z kursu „Terapia lustrzana”

Źródło zdjęcia: https://www.dosomething.org/project/bringing-mirror-box-therapy-to-haiti

Więcej informacji o metodzie: www.mirrorboxtherapy.com

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a