Przycisk Sieci Życia® - czy może być alternatywą dla opiekunki?

Życie codzienne angażuje naszą energię, wymaga aktywności i mobilności, a także stawia często różnego rodzaju wyzwania. Dla niektórych osób zwykłe prozaiczne czynności, takie jak poruszanie się po mieszkaniu, przygotowywanie posiłków, higiena osobista czy funkcjonowanie w społeczeństwie jest pewnego rodzaju zagrożeniem zdrowia lub życia. Uświadamiając to sobie wiele osób ogarniętych lękami rezygnuje z dalszych aktywności. Taki stan jest często powiązany z pogorszeniem samooceny, poczuciem ciężaru dla innych, a nawet niechęcią do ludzi. W takiej sytuacji często znajdują się osoby starsze, ale przede wszystkim niepełnosprawne. Rodzi się wtedy pytanie, czy można coś zrobić, aby to przerwać?

Naprzeciw temu problemowi wyszła grupa osób tworzących Krajowy Sztab Ratownictwa Społecznej Sieci Ratunkowej. Sposób funkcjonowania oraz założenia tego programu wydają się być ciekawe i trafione.

Podopieczny zgłasza potrzebę pomocy poprzez naciśnięcie przycisku, który posiada zawsze przy sobie. Uruchamia to głośnomówiące połączenie między tą osoba, a całodobowym operatorem Sztabu Ratownictwa SKSR. W rozmowie ustalane zostają okoliczności danej sytuacji oraz rodzaj pomocy, jaka zostanie udzielona.

W przypadku takiego kontaktu lub jego braku operator informuje wskazane wcześniej osoby kontaktowe. Natomiast kiedy zdrowie lub życie podopiecznego jest zagrożone, niezwłocznie zostają wezwane służby ratunkowe.

Przycisk Sieci Życia® wbudowany jest w obudowę zegarka, wisiorka lub innego urządzenia. Reakcja operatora może zostać również podjęta w przypadkach upadku lub zasłabnięcia, zalania wodą, pojawienia się dymu lub gazu (metan) lub kiedy Podopieczny nie wykazuje codziennej aktywności. Jest to możliwe dzięki wbudowanemu systemowi czujników reagujących na dane zmiany w otoczeniu bez bezpośredniego naciśnięcia przycisku.

Jest to pewna alternatywa dla kosztownego zatrudnienia opiekunki. Dodatkową korzyścią z Przycisku Sieci Życia® jest poczucie niezależności, jakie buduje się w danej osobie. Mobilizuje on do aktywności, pomaga swobodnie poruszać się po własnym mieszkaniu oraz przyśpiesza udzielenie pomocy. Może być to bardzo pomocne szczególnie w sytuacjach, kiedy barierą przed działaniem nie jest brak chęci do działania, ale lęk na przykład przed wypadkiem, zasłabnięciem czy upadkiem.

Jako rehabilitant uważam, że każdy sposób pomagający osobom niepełnosprawnym lub starszym w zdobyciu pewnego rodzaju samodzielności i niezależności pozytywnie wpływa proces aktywizacji, zarówno społecznej jak i ruchowej. Myślę, że jest to temat, nad którym warto się chociaż na chwilę zatrzymać.

Więcej informacji można uzyskać na stronie http://www.ratownictwo.org/

Nazwa "Przycisk Sieci Życia®" jest objęta ochroną z tytułu praw autorskich.

Składka w Sieci Życia® wynosi zaledwie 20 zł (niezależnie od ilości zastosowanych czujników) i jeżeli kogoś nie stać na 20 zł to można otrzymać ulgę składkach. Ponadto osoby w trudnej sytuacji materialnej otrzymują bezpłatne zestawy do wzywania pomocy.

Autor: Magdalena Rafalska (fizjoterapeutka)

Odsłony: 1951

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a