Polski pomysł dla pacjentów z afazją

W Gliwicach młodzi inżynierowie stworzyli pierwszy, darmowy program wspomagający terapię logopedyczną dla osób z afazją. Każdy może skorzystać z aplikacji, dostęp do niej jest bezpłatny, wystarczy mieć połączenie z Internetem. Zamysłem twórców było stworzenie platformy, dzięki której osoby dotknięte afazją będą mogły ćwiczyć w warunkach domowych. To wszystko po to, by uzupełnić i rozszerzyć rehabilitację prowadzoną przez logopedów.

Aplikacja Afast działa od marca 2017 roku pod adresem http://www.afast.pl. Jest to multimedialne narzędzie rehabilitacyjne przygotowane przez specjalistów, umożliwiające samodzielną pracę osoby z afazją jak również prowadzenie zajęć we współpracy z opiekunem lub logopedą. Afast dedykowany jest dla osób ze wszystkimi rodzajami afazji- ruchową, czuciową i mieszaną. Afazja ruchowa (motoryczna) sprawia, że osoba rozumie kierowany do niej komunikat, ale ma problemy z wypowiadaniem się. W przypadku afazji czuciowej (sensorycznej) osoba nie rozumie kierowanych do niej komunikatów. Natomiast afazja mieszana jest kombinacją tych dwóch pozostałych. Część komunikatów jest zrozumiała, a część nie. Afazja to schorzenie z którym zmaga się 45 tys. Polaków (wg badań dr Szalińskiej- Otorowskiej). Aż u 78% osób po udarze mózgu dochodzi do zaburzenia porozumiewania językowego oraz częściowej utraty mowy. Afast przeznaczony jest dla osób z afazją w stopniu lekkim lub średnim. Może być wykorzystywany także w terapii osób z innymi schorzeniami neurologicznymi (np. choroba Alzheimera, ch. Parkinsona).

Program zawiera ponad 30 grup ćwiczeń. Zadania są logicznie rozplanowane i pogrupowane na kategorie. Aplikacja składa się z zestawów ćwiczeń dotyczących rozumienia wypowiedzi i ich kontekstu, budowy zdań, określania czynności. Polecenia polegają na dopasowywaniu, łączeniu oraz kojarzeniu dźwięków i obrazów.

Wydaje się, że Afast to aplikacja idealna do uzupełnienia rehabilitacji logopedycznej. Im częściej stymulowany jest układ nerwowy, tym większa szansa na poprawę jego stanu po przebyciu np. udaru mózgu. Dzięki aplikacji pacjent w domu może sam utrwalić materiał przerobiony na zajęciach z logopedą i samodzielnie dokonywać postępów w swojej rehabilitacji. Na pewno warto spróbować!

Zalety aplikacji Afast:

• Całkowicie bezpłatna.
  • Jedyny wymóg: posiadanie komputera, tabletu czy telefonu z dostępem do Internetu oraz głośników.
  • Rehabilitacja oddziałuje na wielu płaszczyznach (wzrok, słuch, mowa)- jest polisensoryczna.
  • Obsługa aplikacji bardzo intuicyjna, jasne polecenia.
  • System zawiera ponad 30 grup ćwiczeń.
  • Aplikacja opiera się na nauce, rozumieniu i zapamiętywaniu z wykorzystaniem głosu, obrazu oraz dźwięku.
  • Wg badań terapia wspomagana narzędziami multimedialnymi podnosi tempo i skuteczność opanowania materiału o 60% w porównaniu do tradycyjnych metod.

Źródła:

1. https://www.nowiny.gliwice.pl/afast-pierwsza-w-polsce-bezplatna-aplikacja-do-rehabilitacji-osob-z-afazja-jest-z-gliwic
  2. http://technopark.gliwice.pl/ruszyla-pierwsza-w-polsce-bezplatna-aplikacja-wspomagajaca-rehabilitacje-afatykow-afast/
  3. http://antyweb.pl/afast-aplikacja-dla-chorych-na-afazje/

Autor: Martyna Czarnecka

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a