• W związku z wymogiem dostosowaniem się do wymogów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) oraz zmianą logo Fundacji AVALON w Czytaj więcej...
  • Poszukujemy osoby, która będzie z nami pracować przy nowym projekcie na stanowisku asystenta/asystentki projektu. Praca wiąże się z wprowadzeniem przez Fundację w Czytaj więcej...
  • Poszukujemy kandydata/kandydatki na stanowiska Asystenta/tki Projektu do Działu Subkont w zakresie: WSPARCIA PODOPIECZNYCH W ZBIERANIU ŚRODKÓW NA SUBKONTACH: Czytaj więcej...
Podświadomość i psychologia w reklamie

W jaki sposób procesy nieświadome mogą wpływać na wybór danego produktu i na jego popularność?

Czasami nie jesteśmy świadomi wewnętrznych i zewnętrznych bodźców wpływających na nasze myśli, uczucia, zachowania i decyzje. Wiele wysiłku, czasu i pieniędzy poświęca się na badania i prace nad reklamą i jej możliwościami wykorzystywania procesów nieświadomych.

Rafał Ohme w artykule z 2009 roku zauważył zjawisko przejścia reklamy dwuwymiarowej (INFORMACJE I EMOCJE) w trójwymiarową (INFORMACJE, EMOCJE, PODŚWIADOMOŚĆ). Ten ostatni wymiar jest odpowiedzialny za m.in. bezwarunkowe pożądanie marki i za energetyzację działań związanych z zakupem produktu.

Bodźcami oddziałującymi na podświadomość są tzw. peryferyczne sygnały (peripheral cues) takie jak: dyskretne dźwięki, gesty czy inne przedstawienia, które są „lekceważone” przez uwagę odbiorcy, a które oddziałują na pierwotne struktury mózgu. Celem tych sygnałów jest pobudzenie konsumenta do zakupu.

Z pewnością wielu z nas kojarzy kampanie reklamową z 2005 firmy SONY „Like no other” znaną pod nazwą „The Balls”. Reklama odbiła się echem na całym świecie a jej twórcy m.in. otrzymali Złotego Lwa w Cannes. Fenomen tej reklamy skłonił polską firmę badawczą Laboratory & Co do przeprowadzenia neuromarketingowych testów, w efekcie których wiemy, że tajemnicą jej fenomenu było umiejętne połączenie obrazu, muzyki i dwóch sygnałów peryferycznych; wyskakującej żaby i odpowiedniej animacji.

W takim razie co można by uznać za „tajemnicę” - jeśli w ogóle taka jest - reklamy maski i serum napinających i powiększających biust Esotiq Formula? Zastanowię się nad jej obrazem, muzyką i … spróbuje odnaleźć ukrytą w niej „żabę” lub chociaż „żabkę”.

Nasączona seksem reklama kosmetyków Esotiq Formula odwołuje się do najgłębszych, pierwotnych części naszej podświadomości czyli potrzeby prokreacji i przedłużenia gatunku. Wybór Joanny Krupy – super modelki - do reklamy kosmetyków ujędrniających biust zdecydowanie nie jest przypadkowy. Modelka ma wiele cech pożądanych zarówno przez mężczyzn jak i kobiety. Każda z nas chce podobać się nie tyko sobie ale i – a może przede wszystkim - innym, mężczyznom i kobietom. Nie trudno znaleźć w jej osobie cechy, których według nas nam brakuje lub w podświadomy sposób chcielibyśmy mieć.

Modelka, ubrana w skąpą koszule nocą, idzie w wysokich szpilkach pewnym, szybkim krokiem. Ma wypiętą klatę piersiową. Ma idealny makijaż i nieskazitelne włosy. Mówiąc „Cześć dziewczyny a przede wszystkim Ty … ” stosuje spersonalizowany komunikat, co zwiększa naszą uwagę. Chcąc nawiązać z nami relacje przyjacielską podkreśla słowa gestem palca i mrugnięciem oka. Modelka wzmacnia przekaz wypowiadanych słów „pokażę Ci dwa kroki …” pokazując palcami znak Viktorii. W geście władzy nad światłem pstryka palcami, pierwsza próba nie udaje się co wytęża naszą uwagę. Aktorka, już tym razem z sukcesem, ponawia gest a świece zapalają się. Jest to dodatkowe podkreślenie jej władzy ale również umiarkowanego dowcipu i dystansu do samej siebie. Nie powinna zostać niezauważona ukryta sugestia, że większy biust będziemy mieli na „pstryknięcie palców”. Aktorka, odsłaniając fragment swojego ciała, odpowiednią mimiką twarzy, gestami rąk i ramion, pozycją ciała i w końcu tonem głosu flirtuje z nami – kokietuje nas. W końcowym ujęciu, podczas kwestii „Hypnotizing” (z ang. Hipnotyzujący) kamera przybliża twarz aktorki. Jej brwi są uniesione, źrenice powiększone a usta lekko uchylone, wargi nabrzmiałe – czujemy się zahipnotyzowani. Cechy, które emanują z modelki to:

-        przebojowość

-        pewność siebie

-        odwaga

-        świadomość własnej wartości

-        umiejętność wykorzystania własnych atutów

-        uroda – rozbita na szczegóły

• ładna, gładka twarz, blond włosy, długie nogi, duże oczy, długie rzęsy, namiętne usta, duży, jędrny biust, krągłe biodra

-        władza

-        pieniądze

-        dowcip

-        ogólnie definiowany Hilife

-        znajomość języków obcych

To po prostu kobieta sukcesu – samica alfa, zdecydowana, konkretna, jasno stawia cele i bardzo precyzyjnie z nich rozlicza, dominuje. Osobnik za którym się podświadomie podąża i robi się to co on chce. Kobieta, którą inne kobiety chciałyby być a mężczyźni chcieli by taką mieć.

Dobór otoczenia, muzyki i kolorów w reklamie Esotiq Formula też nie jest przypadkowy. Luksusowe, nowoczesne, przytulne wnętrze w naturalnych ciepłych kolorach brązu i beżu, stonowane ciepłe światło, świece, atłasowe miękkie materiały, sprawiają że w takich okolicznościach podświadomie czujemy się bezpiecznie. Muzyka nie jest jednak nastrojowa i uspokajająca – wręcz przeciwnie, jest szybka i stosunkowo głośna, nowoczesna, energetyzująca, pobudzająca. Chodzi o to aby wywołać w odbiorcy reklamy jak najwięcej emocji, nawet jeśli te emocje są sprzeczne ze sobą.

Podobny model reklamy z udziałem Joanny Krupy został już wcześniej wykorzystany w kampanii lodów Koral. Z reklamy lodów zaczerpnięto aktorkę, styl, muzykę, kolory i kluczowe hasło „Hypnotizing”. Nawiązanie do reklamy Koral nie pozostaje obojętne dla odbiorców reklamy kremu do biustu. Autor reklamy kremu Esotiq Formula mówi nam dodatkowo kup krem dostaniesz lody, które kojarzą nam się jednocześnie z seksem i grzechem, są ulubionym smakołykiem i nagrodą.

Pomimo, iż na pozór opisana przeze mnie reklama prezentuje kosmetyki dla kobiet, dobór jej komponentów sprawia, że jest to reklama kierowana również - a może przede wszystkim - do mężczyzn. Po obejrzeniu tej reklamy to mój mężczyzna – ukochany głupiutki :) mąż – powiedział; „Kochanie, a może kupimy taki krem dla Ciebie :)”. Fakt, że kilka dni później patrząc na moje piersi, które specjalnie podświetliłam od dołu, stwierdził; „że chyba ostatnio masz większy biust”, świadczy o tym, że przekaz reklamy już został zakodowany w jego podświadomości.

Otwartą kwestią do dyskusji jest fakt otoczenia nas Reklamami działającymi na naszą podświadomość. Czy to źle, że istnieją? Każdy musi sobie odpowiedzieć indywidualnie na to pytanie. Mi osobiście nie przeszkadzają. W zasadzie trochę ułatwiają mi życie :) Idąc do sklepu po np. pastę do zębów - nie czytam już 100 etykiet i nie patrzę się tępo na 300 tubek tak samo działających past w różnych równie ładnych opakowaniach – podświadomie i intuicyjnie wybieram jedną i zadowolona z „własnej”, dobrej decyzji, szybko wracam do domu do mojego głuptaska :)

Bibliografia:

Arson E.(2012). Człowiek istota społeczna ( s.67-109). Warszawa: PWN.

Hock R.(2003). 40 prac, badawczych, które zmieniły oblicze psychologii. Gdańsk: GWP.

Łukaszewski W.(2011). Wielkie pytania psychologii ( s.72-92). Gdańsk: GWP.

Ohme R.K.(styczeń/luty 2009). Neuromarketing i podświadomość w reklamie. www.magazyncea.pl, www.ohmeedufun.com/?page_id=976   (19.11.2012).

Pervin L.(2002). Psychologia Osobowości (rozdz. 7, s.209-239). Gdańsk: GWP.

Autor: Fundacja AVALON

opp fundacja 750200 uruchom 1

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BGŻ BNP Paribas

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>