Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem

Neurologia większości ludzi kojarzy się jako trudna, odpychająca wręcz swym skomplikowaniem, dziedzina nauki. Czytając książki medyczne czy zwykłe opisy chorobowe, ciężko pozbyć się uczucia ich „sztuczności” oraz pewnego „nieludzkiego” traktowania w nich człowieka – pacjenta.

W swojej książce, o jakże oryginalnym tytule, Olivier Sacks przedstawia nam wiele ciekawych historii chorych z zaburzeniami neurologicznymi. Stara się on jednak zrobić to przy pomocy „romantycznej medycyny” - jak sam to określa. Oznacza to, że nie dostajemy suchych faktów dotyczących chorego, jego deficytu, niepełnosprawności, ale również jego historię, opis rzeczy ważnych dla tej osoby, problemów z jakimi styka się w życiu codziennym. Niektóre osoby są obserwowane przez dr Sacksa na przestrzeni wielu lat. U większości swoich pacjentów odkrywa różne oblicza ich samych i ich choroby, które na pewno pozostałyby niezauważone przy potraktowaniu w sposób szablonowy.

Książka jest w mojej opinii bardzo ciekawa i warto ją przeczytać, zarówno z punktu widzenia osoby związanej z naukami pokrewnymi medycynie, jak i od strony pacjenta. Dla mnie była to bardzo wciągająca pozycja i mam nadzieję, że taka będzie dla Was.

Opracował: Konrad Kozłowski

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a