Czym jest PNF?

Metoda bazująca na podstawach fizjologicznego rozwoju ruchowego człowieka. Koncepcja powstała w latach 40-stych w Kalifornii dzięki współpracy fizjoterapeutki Maggie Konott i neurofizjologa, dr Hermana Kabata.  Wykorzystując ruchy naturalne w pracy z pacjentem rozwijali i doskonalili  technikę aby już w latach 50-tych rozpocząć kształcenie pierwszych terapeutów  metody PNF.

Metoda wykorzystuje pozytywne nastawienie do terapii poprzez wzmocnienie i wykorzystanie tego co pacjent może zrobić. Terapeuta obserwuje pacjenta globalnie. Terapia dotyczy całego ciała, nie tylko jego chorej części. Działanie dotyczy zarówno zajętych chorobowo struktur jak i czynności z którymi chory ma problem. Terapia oparta jest na naturalnych, fizjologicznych ruchach, wykorzystując odpowiednie technik i ustawienia wybranych odcinków ciała.

Dzięki terapii Metodą PNF możemy wpłynąć na:

• Przywrócenie utraconych funkcji

• Poprawa mobilności, stabilności, koordynacji, równowagi

• Poprawa wytrzymałości i zręczności

• Redukcja bólu

• Uzyskanie rozluźnienia

• Regulacja napięcia mięśniowego

• Zwiększenie zakresu ruchu

• Zwiększenie siły mięśniowej

• Poprawa czucia głębokiego

• Ułatwienie ruchów stosowanych przy wykonywaniu czynności dnia codziennego

• Nauka nowych/utraconych czynności i pozycji

Metoda wskazana jest dla osób w stanach:

• Po udarze - choroby naczyniowe Ośrodkowego Układu Nerwowego

• Po urazie rdzenia kręgowego

• Niedowładu i porażenia

• Dystrofii mięśniowej

• Choroby nerwowo-mięśniowe

• Stwardnienie rozsiane (SM)

• Mózgowe Porażenie Dziecięce (MPD)

• Skoliozy

• Choroba Parkinsona

• Po urazach czaszkowo-mózgowych

• Zaburzenia chodu o podłożu neurologicznym lub ortopedycznym

• Złamania

• Kontuzje sportowe (skręcenia, zwichnięcia, uszkodzenia tkanek miękkich-mięśni, ścięgien, więzadeł)

• Schorzenia kręgosłupa (zmiany zwyrodnieniowe stawów kręgosłup, rwa kulszowa, dyskopatia)

• Stany bólowe

• Przykurcze mięśniowe

• Zaburzenia postawy

• Wady wrodzone

• Zaburzenie funkcji wegetatywnych (oddychanie, połykanie, artykulacja)

• Inne …

Po więcej informacji zapraszamy do rozmowy z fizjoterapeutami Avalon Active, instruktorami metody PNF podczas bezpłatnej konsultacji.

Kontakt: Fundacja Avalon – Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym tel. 22 349 97 71 lub 796 324 328 lub mailowo: [email protected]

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a