Masaż leczniczy służy leczeniu zaburzeń czynności różnych struktur układu ruchu, a w szczególności kręgosłupa.

Masaż ten stosuje się w schorzeniach będących wynikiem:

• urazu,
  • przeciążenia / zapalenia mięśnia, stawu, skóry lub nerwu.

Stosowane są tu różnorodne metody lecznicze, głównie zaliczane do terapii tkanek miękkich, a mianowicie:

• techniki energizacji mięśni,
  • rozluźnianie mięśniowo-powięziowe,
  • terapia punktów spustowych,
  • techniki aktywnego rozluźniania,
  • techniki masażu klasycznego.

Przywracanie kręgosłupa do sprawności i funkcjonowania bez bólu jest procesem rozłożonym w czasie. Pozytywne efekty najczęściej pojawiają się już po pierwszym zabiegu, a kolejne sesje terapeutyczne utrwalają pozytywne zmiany. Zalecane jest odbycie co najmniej 5 spotkań w niedalekiej odległości czasowej aby podtrzymać efekt terapii.

Masaż klasyczny to najpopularniejszy i najbardziej podstawowy rodzaj masażu. Polega on na zastosowaniu kilku określonych ruchów i chwytów wykonywanych w ustalonej kolejności. Zadaniem tego masażu jest przede wszystkim:

• zniwelowanie napięcia pojawiającego się w przeciążonych mięśniach,
  • poprawienie krążenia krwi,
  • odżywienie tkanek,
  • przyspieszenie regeneracji organizmu.

Masaż ten wywiera dobroczynny efekt nie tylko na skórę, mięśnie i naczynia krwionośne, ale też na układ limfatyczny oraz układ nerwowy. Możliwość zmiany technik oraz ich intensywności sprawia, że masaż klasyczny ma bardzo mało przeciwwskazań (np. nowotwór, ostre stany zapalne, nadciśnienie, czy gorączka).

Po więcej informacji zapraszamy do gabinetu Avalon Active podczas bezpłatnej konsultacji z fizjoterapeutą ustalimy plan działania i wskażemy przyczynę Państwa dolegliwości.

Fundacja Avalon – Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym, tel. 22 349 97 71 lub 796 324 328 lub mailowo: [email protected]fundacjaavalon.pl

Fotolia 38914742 S       Fotolia 41903484 S

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a