Klucz do szczęścia. Jak go odnaleźć?

Krótka rozprawka na ten temat.

Inspirujące badania tej materii prowadzone są przez m.in. zespół Roberta Emmons’a, profesora psychologii na University of California. Od ponad 10 lat naukowo podchodzi on do kwestii szczęścia w życiu i sposobów jego osiągania. Uważam, że jest to bardzo istotne gdyż problem ten dotyka znacznej większości współczesnej populacji.

Aktualnie posiadając o wiele więcej dóbr materialnych niż nasi przodkowie i żyjąc w bezpieczniejszym niż oni środowisku jesteśmy zauważalnie mniej szczęśliwi. Często nieustanie towarzyszy nam samotność, depresja, poczucie lęku i obawa o przyszłość. Wykazano, że na nasze szczęście wpływ w 50% mają czynniki biologiczne czyli nasze geny a tylko w 10% nasze szczęście zależy od, przecenianych przez nas, szeroko rozumianych dóbr materialnych (pieniądze, praca, warunki życia, status społeczny etc). Czyli np. otrzymana duża premia w pracy czy nowy samochód da nam krótkotrwale poczucie szczęścia. Oczywistym jest, że chcemy być szczęśliwi tylko nie zawsze wiemy jak to osiągnąć. Z pomocą przychodzą nam właśnie badania Emmonsa oraz licznej grupy badaczy tzw. psychologii pozytywnej. Wykazują oni, że proste okazywanie wdzięczności jest skutecznym lekiem na ogólny problem braku zadowolenia z życia. Osoby okazujące wdzięczność mają szersze i bardziej dojrzałe spojrzenie na świat, są otwarci na nowe doznania, są witalni i optymistycznie nastawieni do życia.

Okazywana przez nas wdzięczność pomaga nie tylko nam ale ma również pozytywny wpływ w wymiarze społecznym. Jednym ze sposobów, który pomoże nam okazywać wdzięczność jest regularne prowadzenie tzw. „Dzienniczka wdzięczności”. W dzienniczku systematycznie zapisujemy pozytywne rzeczy czy sytuacje, które nam się przydarzyły. Pomaga nam to doceniać nawet najmniejsze plusy i powoduje, że nie skupiamy się na negatywach.

Dzienniczek prowadzę sama i naprawdę działa :) - polecam szerszą lekturę w tym temacie. W końcu szczęście jest najważniejsze.

The New Science of Gratitude (McCullough, Tsang & Emmons, 2004).

Dorota Luty

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a