Masz trochę czasu, dużo chęci i nie wiesz gdzie dać upust swojej energii ? Zainwestuj ją w JUDO!

JUDO czyli droga miękkości to piękna sztuka walki powstała w dziewiętnastowiecznej Japonii. Jej twórca, prof. Jigorō Kanō, stworzył ją by odsłonić światu starojapońskie tajniki walki wręcz, dostępne niegdyś jedynie elitom. Kanō stworzył drogę, którą podążać może każdy, w dziewiętnastowiecznej Japonii, każdy niezależnie od statusu, dziś, niezależnie od sprawności.

JUDO bardzo szybko, jeszcze za życia jego twórcy rozprzestrzeniało się na wszystkich kontynentach. Zyskało wielu amatorów, którzy poświecili całe życie, aby doskonalić swoje umiejętności techniczne czy też rozwijać zmysł czucia niezbędny do wykonania skutecznego ataku bez nadmiernego użycia siły. Judoka aby wygrać walkę musi wykonać atak w idealnym do tego momencie, czyli takim, w którym przeciwnik traci równowagę lub został z niej wytrącony. Judo z jednej strony umożliwia wszechstronny rozwój fizyczny z drugiej kładzie nacisk na współpracę ciała i umysłu, szacunek oraz dbanie o bezpieczeństwo partnera uczy dyscypliny oraz zaangażowania. Judoka ruszając w podróż drogą JUDO pracuje ze sobą, swoimi słabościami, ograniczeniami ciała i umysłu, bo jak mawiał sam twórca ‘’Nie jest ważne by być lepszym od kogoś, ważne jest być lepszym niż było się wczoraj’’.

JUDO wraz z szermierką są jedynymi sztukami walki jakie możemy oglądać na Igrzyskach Paraolimpijskich ! Zawody mężczyzn po raz pierwszy rozegrane zostały w Seulu w 1988 roku natomiast kobiet w Atenach w roku 2004. W zawodach biorą udział sportowcy niewidomi i niedowidzący we wszystkich klasach tj. od B1 do B3. Wydaje się to niemożliwe ale JUDO osób z niepełnosprawnością nie różni się niczym od JUDO osób pełnosprawnych poza tym, że walka rozpoczyna się i wznawiana jest w uchwycie za judogi.

judo 3

Jest to sport bardzo popularny wśród osób z niepełnosprawnością wzrokową. W piątej edycji Mistrzostw Świata Niewidomych i Słabowidzących w Seulu (2015), wzięło udział 39 krajów, a o medale walczyło 224 zawodników, z czego, aż 20% stanowili zawodnicy zupełnie niewidomi. Popularność JUDO wśród osób z niepełnosprawnością wzrokową bardzo szybko rośnie. Światowy ranking podaje, że jest już ponad 500 zawodników rozsianych na 4 różnych kontynentach i w ponad 50 krajach, Na Paraolimpiadzie w Rio de Janeiro, wystartowało 132 reprezentantów 36 krajów.  Znalazło się wśród nich 24 niewidomych, z których pięcioro wróciło do ojczyzny z medalami. Kraje, które wystawiły najwięcej zawodników to: Brazylia, Japonia, Uzbekistan oraz Ukraina.

W Polsce coraz więcej klubów JUDO tworzy sekcje dla osób z niepełnosprawnością. Kluby te w głównej mierze nauczają osoby z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim lub średnim, zdarza się również, że w zajęciach biorą udział osoby z niepełnosprawnościami fizycznymi. Jeśli szukacie takiego miejsca w waszej okolicy to oto kilka z nich: Integracyjny Klub Sportowy ATAK w Elblągu, Akademia JUDO w Poznaniu, UKSAIMATTE w Ostrowcu Świętokrzyskim, Judo Gwardia Koszalin, UKSJ Nippon w Olsztynie.

Szukasz czegoś dla siebie ? A może już znalazłeś ☺

Opracowała: fizjoterapeutka Karolina Leśniak

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a