„Safe Step”- Bezpieczna laska dla niewidomych

Laskę, która zwiększa bezpieczeństwo osób niewidomych opracowali absolwenci Technikum Elektronicznego w Połańcu (województwo świętokrzyskie). Młodzi wynalazcy Kamil Bączek i Wojciech Dyl swoje rozwiązanie zaprezentowali w listopadzie 2012 roku na Światowych Targach Wynalazczości, Badań Naukowych i Nowych Technik „BRUSSELS INNOVA” w Brukseli. Wynalazek zdobył wówczas wielkie uznanie, a jego twórców nagrodzono Złotym Medalem z wyróżnieniem. Było to pierwsze tego typu wyróżnienie przyznane w dotychczasowej historii targów "Innova”.

Młodzi, połanieccy amatorzy wynalazków, obecnie studenci Politechniki Krakowskiej znaleźli się również w ścisłym finale konkursu „Polski wynalazek 2013”, organizowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego wraz z Telewizją Polską. Nie zdobyli wówczas nagrody głównej, aczkolwiek zachwycili publiczność prostym pomysłem na to, jak polepszyć jakość życia milionów osób na całym świecie.

Prototyp laski „Safe Step” powstał z kija od mopa, kółka od starego stoliczka, rączki od wiertarki oraz kilku elementów elektronicznych. W lasce zamontowano kilka czerwonych diod LED oraz czujnik oświetlenia, dzięki czemu gdy niewidomy spaceruje, a na dworze robi się ciemno, diody w lasce samoczynnie zapalają się i zaczynają migotać. Diody są na tyle widoczne, że niewidomego poruszającego się ulicą po poboczu widać z odległości większej o 20-25 metrów niż gdyby szedł z tradycyjną białą laską. W sytuacjach kiedy niewidomy idzie ulicą bez chodnika lub zbliża się do przejścia dla pieszych, kierujący samochodem lepiej widzi niewidomego, co zdecydowanie poprawia jego bezpieczeństwo.

Safe Step wyposażony jest również w ultradźwiękowy czujnik odległości połączony z układem wibrującym, który umożliwia łatwiejsze zlokalizowanie i ominięcie przeszkody. Gdy niewidomy zbliża się do niej na odległość około 1 metra w lasce uruchamiają się wibracje odczuwalne podobnie jak wibracje telefonu komórkowego. Im bliżej przeszkody znajduje się niewidomy, tym raczka laski mocniej wibruje.

Bezpieczna laska zakończona jest inaczej niż tradycyjna biała laska. Na końcu laski zamontowano małe kółeczko, którym niewidomy sunie po podłożu. Takie rozwiązanie pozwala na wykorzystywanie laski przez osoby z niedowładem ręki, które nie są w stanie opanować technik „stukania” tradycyjną białą laską.

safe step1

Dodatkowe informacje uzyskać można pod na stronie internetowej safestep.eu

Tekst opracował Tomasz Dudziak, na podstawie:

Masz pytanie? Prześlij prośbę o kontakt:

Temat kontaktu *

e-pity po prostu

Pomóż nam pomagać!

KRS:

Numer konta do darowizn dla Podopiecznych:

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Donations in other currencies (Euro, USD and more) >>

OPINEO 2018a