• Jest już jesień, dni są coraz krótsze, brakuje nam słońca. Powoli zaczynamy tęsknić za latem, za lekkimi ubraniami i wysoką Czytaj więcej...
  • W czasie wizyty w gabinecie rehabilitacyjnym bardzo często spotykamy się z pojęciem „powięź”. Czym jest ta tajemnicza tkanka? Powięź to Czytaj więcej...
  • Floating, terapia REST - Terapia Ograniczonej Stymulacji Środowiskowej, floatacja, deprywacja sensoryczna, czy też terapia unoszenia na wodzie... Czytaj więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Koncepcja Bobath jest metodą neurorozwojową, jedną z wykorzystywanych podczas rehabilitacji pacjentów, u których źródło problemów w codziennym funkcjonowaniu leży w układzie nerwowym. Są to m.in. osoby, które przeszły udar mózgu, doznały urazu rdzenia kręgowego bądź głowy (np. w wyniku wypadku), chorują na stwardnienie rozsiane czy też mózgowe porażenie dziecięce.

Koncepcja została opracowana w latach czterdziestych przez czeskie małżeństwo Bobathów: lekarza neurologa i fizjoterapeutkę. Początkowo stosowana była w terapii niemowląt i dzieci z zaburzeniami neurologicznymi, później przystosowano ją dla dorosłych.

Metoda Bobath nie posiada „sztywnych ram” - opiera się na kilku zasadach, które pozwalają terapeucie na pewną dowolność w wyborze sposobu pracy. Do tych zasad należą:

- czas rozpoczęcia terapii – tak szybko, jak tylko jest to możliwe (np. w przypadku udarów mózgu: po ustabilizowaniu funkcji życiowych, gdy tylko lekarz wyda zgodę),

- zasada terapii 24 godzin – terapia angażuje otoczenie pacjenta: bliskich, personel medyczny: wszyscy przestrzegają zasad, w jaki sposób pacjent ma siadać, odpoczywać, jeść, wstawać, tak, by w ciągu dnia utrwaliły się elementy wypracowane w czasie ćwiczeń i nie powstały patologiczne wzorce ruchowe,

- dopasowanie stopnia pomocy – nie za mało, ale też pacjent nie jest wyręczany w tym, co potrafi zrobić,

- terapia bez bólu – ale nie bez zmęczenia,

- regulacja napięcia mięśniowego – wdrażany jest odpowiedni rodzaj zadań i ćwiczeń wspomagających regulację napięcia mięśniowego w kierunku najbardziej prawidłowego,

- uwzględnienie porażonej strony w czasie terapii – nie ma możliwości „pomijania” ręki czy nogi objętej niedowładem, np. po udarze

- praca nad równowagą – z wykorzystaniem zadań, jak najbardziej zbliżonych do sytuacji dnia codziennego,

- handling – czyli odpowiednie ułożenie rąk na pacjencie, mające na celu wspomaganie go i torowanie prawidłowego ruchu.

Istotą koncepcji jest torowanie ruchu prawidłowego, czyli nauczenie ruchu zbliżonego jak najbardziej do tego, jaki wykonuje osoba zdrowa. Podczas terapii pacjent poddawany jest ciągłej ocenie, zaś terapia skupia się na rozwiązywaniu problemów wynikających z uszkodzeń w obrębie układu nerwowego, na wspólnej pracy nad usunięciem przyczyn zaburzeń i torowaniu właściwych wzorców ruchowych, unikając patologicznych. Odbywa się to poprzez wykonywanie konkretnych zadań ruchowych, ze wspomaganiem i korektą terapeuty.

Celem terapii jest osiągnięcie maksymalnej możliwej samodzielności. Jest to możliwe dzięki dobrej diagnostyce: terapeuta określa problem pacjenta na płaszczyźnie aktywności (jaka czynność jest w danym momencie nieosiągalna) i na płaszczyźnie struktury ciała (co jest przyczyną problemu: skrócenie ścięgna, zaburzenie czucia, deformacja stawu) oraz określeniu celów terapii (realnych, ale balansujących na granicy możliwości pacjenta), które są modyfikowane wraz z postępami.

Jedną z wielu zalet koncepcji, oprócz jej bezbolesności, 24-godzinnego działania czy otwartości, jest jej bezustanny rozwój. Życzył sobie tego zresztą jeden z twórców koncepcji, mówiąc: „Koncepcja Bobath nie jest zamknięta. Mamy nadzieję, że będzie nieustannie rozwijana.” Prośba Karla Bobatha została wysłuchana, i metoda rozwija się po dziś dzień, bezustannie się aktualizując i służąc coraz szerszemu gronu pacjentów.

Opracowane na podstawie:

1. M. Lawton, Bobath dla dorosłych. Kurs podstawowy. Wrocław 28.01-17.05. 2013 (skrypt kursu)

2. E. Mikołajewska, Metoda NDT Bobath w neurorehabilitacji osób dorosłych, PZWL, Warszawa 2012