Zygmunt-Szostak Julia

Julia urodziła się w 2013 r. i otrzymała 10 punktów w skali Apgar. Niestety, wszystko zmieniło się  w 20 godzinie życia. Doszło do nagłego zatrzymania akcji serca. Konieczna była szybka reanimacja. Ciężki stan utrzymywał się przez kilka dni. Pojawiła się niewydolność oddechowo-krążeniowa oraz ciężka infekcja. W momencie, gdy wydawało się, że najgorsze minęło, doszło do kolejnej infekcji - sepsy. Julia była w bardzo ciężkim stanie  i dopiero po dwóch miesiącach walki mogła wyjść ze szpitala. Nie możemy wymazać tego zdarzenia z pamięci, ponieważ codziennie widzimy jego skutki. U Julii doszło do anemii, przez co długi czas tylko jadła i spała, a organizm się regenerował. Zatrzymanie serca spowodowało lekkie niedotlenienie mózgu, dlatego trudno powiedzieć, jak  będzie funkcjonować w przyszłości. Obecnie widać, że rozwój Julki jest mocno spowolniony, gdyż zachowuje się jakby miała o dwa lata mniej, niż w rzeczywistości. Problem ten się pogłębia, ponieważ Julcia dostrzega tylko światło. Brakuje jej bardzo ważnego bodźca, którym jest zmysł wzroku. Problem spowodowany jest niedorozwojem nerwu wzrokowego wynikającym z wady genetycznej – Zespołu de Morsiera (SOD). Łączy się z tym także niedorozwój przysadki mózgowej, dlatego organizm Julki produkuje tylko znikome ilości hormonów. Konieczna jest stała kontrola endokrynologiczna: monitorowanie rozwoju i ciągłe zmiany dawek leków. Mimo to pobudzamy oczka do pracy, uczestniczymy w  różnych zajęciach z tyflopedagogami i rehabilitantami, tak aby Julka miała możliwość na dorównanie rówieśnikom. Jula na co dzień dużo się bawi i śmieje - to bardzo pogodne dziecko pomimo tego, co wycierpiała. Pragniemy, aby Julia miała możliwość normalnego funkcjonowania, dlatego zbieramy także pieniądze na dalsze kształcenie i rehabilitację w Towarzystwie Opieki nad Ociemniałymi w Laskach.

POMÓŻ JULII ZOBACZYĆ ŚWIAT

Przekazując 1% podatku lub darowiznę FUNDACJI AVALON z dopiskiem Zygmunt-Szostak, 2943 wspierają Państwo codzienne funkcjonowanie Julii.

Z góry dziękujemy za pomoc.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2017. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom