Zygmunt-Szostak Julia

Julia urodziła się w 2013 r. i otrzymała 10 punktów w skali Apgar. Niestety, wszystko zmieniło się w 20 godzinie życia. Doszło do nagłego zatrzymania akcji serca. Konieczna była szybka reanimacja. Ciężki stan utrzymywał się przez kilka dni. Pojawiła się niewydolność oddechowo-krążeniowa oraz ciężka infekcja. W momencie, gdy wydawało się, że najgorsze minęło, doszło do kolejnej infekcji - sepsy. Julia była w bardzo ciężkim stanie  i dopiero po dwóch miesiącach walki mogła wyjść ze szpitala. Nie możemy wymazać tego zdarzenia z pamięci, ponieważ codziennie widzimy jego skutki. U Julii doszło do anemii, przez co długi czas tylko jadła i spała, a organizm się regenerował. Zatrzymanie serca spowodowało lekkie niedotlenienie mózgu, dlatego trudno powiedzieć, jak  będzie funkcjonować w przyszłości. Obecnie widać, że rozwój Julki jest mocno spowolniony, gdyż zachowuje się jakby miała o rok mniej niż w rzeczywistości. Problem ten się pogłębia, ponieważ Julcia dostrzega tylko światło. Brakuje jej bardzo ważnego bodźca, którym jest zmysł wzroku. Niestety niedorozwój nerwu wzrokowego oraz blizny na siatkówce dają małe szanse na poprawę widzenia. Mimo to pobudzamy oczka do pracy, uczestniczymy w zajęciach z tyflopedagogami i rehabilitantami, aby Julka miała jak największe możliwości na poprawę stanu zdrowia oraz dorównanie rówieśnikom. Małymi kroczkami Julia uczy się nowych rzeczy. To bardzo pogodne dziecko pomimo tego, co wycierpiała.

POMÓŻ JULII ZOBACZYĆ ŚWIAT

Przekazując 1% podatku lub darowiznę FUNDACJI AVALON z dopiskiem Zygmunt-Szostak, 2943 pomagają Państwo Julii zobaczyć świat.

Z góry dziękujemy za pomoc.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom