Zama Andrew

Andrew w dokumentach, na co dzień woli być Jędrkiem. Jest dzieckiem, które kilkakrotnie wygrało walkę o życie. Przechodził ciężkie zapalenie mózgu i rdzenia, miał toksyczną nekrolizę naskórka – Zespół Lyella. Jest niepełnosprawny od urodzenia. 14 lat temu przyszedł na świat z niedotlenieniem mózgu, poszerzonym układem komorowym, wiotkością mięśni. Od czwartego miesiąca życia był rehabilitowany i choć rehabilitacja przynosiła efekty, problemów przybywało.
Na dzień dzisiejszy lekarze określają, że niepełnosprawność Jędrka jest spowodowana wieloczynnikową etiologią – przyczyn jest wiele. Ma problemy z chodzeniem, z mową, jest powolny w każdej sferze życiowej. Wolniej się uczy,  ociężale wykonuje podstawowe czynności. Nie rozumie pojęć abstrakcyjnych -  pory roku, czas itp. są dla niego magią. Do tego dochodzą zaburzenia emocjonalne. Jest też obciążony genetycznie – Zespół Polisomii Chromosomów 47XYY . Obecnie czeka na badanie w kierunku Zespołu Aspergera. Wymaga ciągłego usprawniania, różnych form terapii, jak najbardziej zindywidualizowanych zajęć rewalidacyjnych i uspołeczniających.

Żeby odpowiednio rehabilitować syna musiałabym jeździć do ośrodka oddalonego o 60 km , a to obecnie przerasta moje możliwości finansowe. Ciężko jest wszystko pogodzić i godnie żyć, szczególnie gdy nie można podjąć pracy a dziecko ma tylko jednego rodzica.
Czy Jędrek kiedykolwiek będzie samodzielny? Tego nie wiem, ale, póki starczy mi sił, chciałabym dołożyć wszelkich starań żeby mu w tym pomóc. Zbieram pieniądze na wszystko co może przyczynić się do ciągłego usprawniania i w miarę normalnego funkcjonowania w życiu codziennym.

Przekazując darowiznę lub 1% podatku Fundacji Avalon z dopiskiem Zama, 1537 pomagasz stawiać kolejny krok i uwierzyć nam w lepsze jutro.
Dziękujemy za wszelką pomoc – Mama i Syn.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom