Wnętrzak Rafał

Nie ma chyba cięższego doświadczenia niż walka z nieuleczalną chorobą. Informacja o tym zawsze spada jak grom z jasnego nieba. Nie tylko na chorego, ale też na całą jego rodzinę. Tak przynajmniej stało się u mnie. Wyrok brzmi ataksja rdzeniowo móżdżkowa. Początkowo przebiega w sposób niedostrzegalny i postępuje wolno. Pojawiają się zawroty głowy i kłopoty z utrzymaniem równowagi. Potem posłuszeństwa odmawia całe ciało. Ręce i nogi wydają się wymykać spod kontroli mózgu. Stopniowo chodzenie staje się niemożliwe. Mowa jest bełkotliwa, wielu chorych skarży się na częste skurcze. Nie ma leku, który mógłby całkowicie wyeliminować objawy choroby. Pomocny jest koenzym Q10 w dużej dawce 100 mg na dobę. Witamina E usprawnia przyswajanie koenzymu Q10, kreatynę w dużej dawce ok. 500 mg na dobę stosuje się w cyklach. Nie są to leki refundowane i koszta związane z ich zakupem są ogromne. Regularne ćwiczenia i stosowanie kreatyny wpływa znacząco na zahamowanie zaniku mięśni w przebiegu ataksji móżdżkowo - rdzeniowej. Absolutnie niezbędna jest codzienna terapia ruchowa. Coraz trudniej mi się poruszać, coraz mniej sił. Nigdy nie tłumaczę się jednak chorobą. W domu radzę sobie sam. Poza domem jest z tym dużo trudniej. Jedyną nadzieją dla mnie jest przeszczep komórek macierzystych dający szansę na zahamowanie rozwoju choroby. Jednorazowy koszt tego zabiegu jest gigantyczny, a mi potrzebnych jest zapewne kilka.

WSPOMÓŻ MNIE W WALCE O SPRAWNOŚĆ

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Wnętrzak, 5235 pomogą mi Państwo w moich codziennych zmaganiach. Bym dotrwał tego dnia kiedy włączę telewizor i usłyszę: wynaleziono lek na ataksję.

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Poniżej znajdziecie Państwo najnowszy program do rozliczeń PIT 2018. W rubryce dotyczącej przekazania 1% został wstawiony numer KRS Fundacji AVALON.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć moją osobę, proszę kliknąć w pole cel szczegółowy i wpisać moje nazwisko w polu wyszukiwania lub wybrać je z rozwijanej listy. W prawidłowo wypełnionej deklaracji, w polu "Cel szczegółowy" musi się znaleźć moje nazwisko i numer subkonta.

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

Pobierz wersję dla systemu MS Windows:

opp standard 29678 pobierz 1

Pobierz wersję dla systemu MAC OS:

opp standard 29678 pobierz 1

Pobierz wersję dla systemu Linux:

opp standard 29678 uruchom 1

Program e-pity Copyright 2017-2018 e-file sp. z o.o. sp. k.   e pity po prostu