Szul Agnieszka

Mam na imię Agnieszka, mam 39 lat, od 12 lat choruję na chorobę Leśniowskiego-Crohna z powikłaniami układowymi. Jestem bezrobotną prawniczką, która otrzymała tzw. wilczy bilet od swojego pierwszego pracodawcy. Mój koszmar trwa bez przerwy 14 lat. Po 4 latach obowiązywania wilczego biletu zachorowałam na zespół Crohna. Lekarze dość konsekwentnie zaczęli mi odmawiać pomocy, proporcjonalnie do tego im bardziej walczyłam o godność i swoje prawa. Wtedy przestałam pracować, zresztą nawet, gdy chciałam powrócić do zawodu, nie miałam szans z powodu stygmatyzacji. Od tego czasu żyję w nędzy. W październiku 2012r. pojechałam do Wiednia, prosząc o azyl humanitarny na podstawie przepisów szczególnych UNHCR dotyczących kobiet. Miałam dwie zapaści i trafiłam do szpitala w Hietzing. Austriacy uratowali mi życie, ale od przedstawiciela Red Cross, Polaka dowiedziałam się, że jeśli spróbuję pójść na policję i będę opowiadać o tym, co przeżyłam w Polsce, raczej nie mam szans, by przeżyć. Wróciłam do Polski. Już zdecydowanie inna. Podjęłam decyzję o walce o swoje prawa i godność. Przeżyłam właściwie to, co Natascha Kampusch lub Maria Fritzl z Austrii, tylko że moim więzieniem było i jest mieszkanie.

Potrzebuję pomocy, jakiejkolwiek. Pragnę wyrwać się z tej potwornej biedy, w której przyszło mi trwać. Nie posiadam nawet dostępu do ciepłej wody w zimie. Przy tak ciężkiej chorobie. Potrzebuję pomocy, by utrzymać mieszkanie. Grozi mi eksmisja. Potrzebuję sprzętów AGD, kuchni gazowej. Od października 2011r. mam odłączony gaz. Moje życie to koszmar. I nie jest to żart. Pomimo choroby chcę pracować. Chcę żyć. Życie bez wolności, bez prawa do samostanowienia nie ma sensu. Człowiek jest urodzony, by walczyć. I przede wszystkim, aby być wolnym. Nikt i Nic tego nie zmieni.

Wiem, że istnieje możliwość, byście Państwo, kierując się swoim sercem, rozsądkiem i uwzględniając własne możliwości, pomogli mi. Możecie to zrobić, przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Avalon z dopiskiem Szul,2124.

Z góry dziękuję za każdą pomoc - Agnieszka

BEZPŁATNY PROFESJONALNY PROGRAM PIT 2016!

Rozlicz lub skoryguj swój PIT w 3 prostych krokach:

1. Pobierz i zainstaluj lub uruchom program online

2. Wypełnij druki w prostym kreatorze

3. Rozlicz PIT przez Internet lub wydrukuj i wyślij pocztą.

opp1proc

Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)

epitypobierz

epityuruchom